Inside: Aardappelmarkt

Contract Aviko beloont bovengemiddelde kwaliteit

8 Februari 2018 - Niels van der Boom

Een nieuw bonus-malussysteem voor de aardappelkwaliteit moet aardappeltelers bij Aviko Potato bovengemiddeld belonen. Wie topkwaliteit levert, scoort een contractprijs die boven het niveau van 2017 ligt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor seizoen 2018 krijgt de basisprijs van het vaste prijscontract bij Aviko Potato met een kleine verlaging te maken. Af land is dit €0,60 tot €0,85 per 100 kilo. Droog uit de schuur bedraagt de verlaging €0,35 tot €0,60 per 100 kilo. Het prijsverschil tussen de A- en triple-A-rassengroep is vergroot van €1,25 naar €1,50 per 100 kilo.

Die keuze past binnen de strategie van het bedrijf, door in te zetten op een hogere grondstofkwaliteit. Net als bij andere verwerkers wordt aangestuurd op levering vanuit de lange bewaring en minder in de af land periode. Vorig jaar verhoogde de verwerker alle contracten gemiddeld met €1.

Af land
Voor af land levering betaalt Aviko €9,15 per 100 kilo voor de A-groep met Fontane en Bintje. Groep-AA (Lady Amarilla en Miranda) zit op €9,90 per 100 kilo en de AAA-groep (Agria, Innovator, Zorba) komt op €10,65 per 100 kilo, inclusief een bonus van €0,50 per 100 kilo voor levering van minimaal 40 ton per hectare op vaste prijs. Voor het ras Fontane ligt die grens op 45 ton per hectare.

13,37

euro

per 100 kilo is prijs voor groep A droog uit de schuur

Droog uit de schuur
In week 17, de laatste week van april, ziet het overzicht voor de 3 groepen er als volgt uit: €13,37 per 100 kilo voor groep A en €14,87 in de triple-A groep. Einde seizoen (week 26) bedraagt de prijs €15,50 en €17. Het gaat hier om de basisprijs voor 40 millimeter opwaarts, inclusief een eerder genoemde bonus van €0,50 per 100 kilo

Voor de kilo’s buiten het contract zijn verschillende afspraken mogelijk. Naast vrij verhandelen biedt Aviko een pool aan, een klikcontract of uitbetaling op basis van de marktprijs. Wie zijn volledige opbrengst vast wil leggen, kan gebruikmaken van het hectarecontract. Een 3-jarig contract levert een meerprijs van €0,25 per 100 kilo op.

Bonus-malussysteem
De grootste wijziging in het contract is het bonus-malussysteem. Die vervangt de oude kwaliteitstoeslag. Het doel is om een directe link te leggen tussen het rendement in de fabrieken en de uitbetaalprijs van de teler. Zo tracht de verwerker een betere kwaliteit eindproduct te realiseren, waarvan de marktwaarde hoger ligt. Telers ontvangen 50% van dit voordeel. Aviko heeft data van 10 jaar gecombineerd, om zodoende tot een gemiddelde te komen voor het systeem.

Het systeem beoordeelt op 4 categorieën: punten, grofte, bakkleur en onderwatergewicht. De grens voor punten verhoogt Aviko van 50 naar 65. Boven de 50 punten beschadiging (de huidige afkeurgrens) wordt een korting (malus) gerekend, mits de aardappelen verwerkbaar zijn. De bonus op een laag puntenaantal bedraagt maximaal €0,40 per 100 kilo.

De bonus voor grofte geldt alleen bij Innovator en Zorba, waar extra lange frites uit wordt gesneden. De maximale meerprijs komt op €0,75 per 100 kilo. Hierbij wordt naar het knolaantal gekeken. Als standaard wordt 5,5 à 6 knollen per kilo gehanteerd. Een fijne partij krijgt een malus.

Onderwatergewicht
De grootste bonus is haalbaar op het onderwatergewicht (OWG): maximaal €1,50 per 100 kilo. De korting bij een OWG beneden 380 komt op maximaal €0,60 per 100 kilo. Aardappelen met een hoog droge stofgehalte leveren meer frites per kilo en dus meer rendement.

Aviko hoopt telers te stimuleren hier meer op te sturen, zodat zowel de grondstofkwaliteit, het fabrieksrendement als de kwaliteit van het eindproduct toeneemt. Voor bakkleur geldt een bonus van maximaal €0,50 per 100 kilo en een malus van €0,20 per 100 kilo. Hierbij wordt vooral gekeken naar de homogeniteit van de partij.

Aviko denkt nog na over een no-claim korting

Geen no-claim
Het bonus-malussysteem is vooral bekend van autoverzekeringen. Hiermee bouw je bovendien een no-claim korting op. Een dergelijke regel heeft Aviko nog niet ingebouwd. Voor de toekomst wordt dit niet uitgesloten. Het beloningsysteem is tot stand gekomen na intensief overleg met de Aardappeltelerscommissie (ATC). Strijk je de maximale bonus op, dan komt de uitbetaalprijs boven die van 2017 uit. Onder andere voor grove Innovator’s met een hoog OWG is dit het geval.

Pootgoed
De pootgoedprijzen houdt het bedrijf dit jaar stabiel. Ten opzichte van vorig jaar is de beschikbaarheid verbeterd. De kwaliteit blijft een continu proces waar Aviko, samen met de gehele sector, aan werkt. Wel wordt sinds dit jaar getracht de uitlevering gelijkmatiger te laten verlopen. Onder andere door een bewaarstaffel te hanteren bij vroege levering.

De behoefte naar aardappelen, die vorig jaar in Nederland na capaciteitsuitbreiding ontstond, is voldoende ingevuld voor 2018. Het volume blijft over de gehele linie gestaag groeien. Dat geldt naast fritesaardappelen ook voor de aardappelen met een hoog gehalte droge stof, voor de productie van vlokken. Voor 2018 groeit de aardappelbehoefte van Aviko vooral door de forse capaciteitsuitbreiding in Zuid-Duitsland.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden