Inside: Aardappelmarkt

Noteerders tevreden met start van PotatoNL

8 Februari 2018 - Niels van der Boom

De PotatoNL-notering heeft zijn wittebroodsweken erop zitten. Ondanks dat de vrije aardappelmarkt een gebrek aan transacties kent, weet de noteringscommissie wekelijks met nieuwe prijzen te komen. Voorzitter Mark Brantjes acht de kans klein dat er op korte termijn veel aan de notering verandert.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dinsdag 14 november werd voor het eerst een PotatoNL-notering gepubliceerd, na jaren van lobbyen en 1 jaar onderhandelen. Sindsdien wordt er tweemaal per week genoteerd: op dinsdag en donderdag.

Een nieuw protocol vraagt gewenning

Het inbellen van zuid naar noord en andersom verliep in de eerste weken niet helemaal naar behoren. Die problemen heeft de noteringscommissie inmiddels achter zich gelaten. "Iedereen werkt met een nieuw protocol. Ook dat vraagt gewenning", zegt Brantjes. "Je moet de regels eigen maken en zoeken naar de ruimte die wordt geboden. Met 8 noteerders en verschillende belanghebbende partijen is dat niet altijd eenvoudig. Alles verloopt echter in goede sferen."

Vrije handel
De aardappelmarkt kenmerkt zich door een zeer laag niveau aan vrije handel. Alleen bij de fritesaardappelen categorie 2 zijn vrije transacties waar te nemen. "De regels stellen dat alleen verkochte partijen worden genoteerd die middels onderhandeling hebben plaatsgevonden", licht Brantjes toe. "Vanaf de oogst is er veel gedwongen aanbod geweest; mede door een slechte kwaliteit na een nat rooiseizoen. Aardappelen zijn kiemlustig en door het vele ventileren ontstaan drukplekken. Om ze in de notering mee te nemen, mag de partij maximaal 50 punten CKA-II (keuringsreglementen) hebben en moet ook het percentage rot tot 3% beperkt blijven."

Brantjes is van mening dat de PotatoNL-notering duidelijk meerwaarde biedt voor aardappeltelers. "Het toevoegen van rassengroepen heeft zijn nut zeker getoond. Daarmee is de verkoop transparanter geworden. Een teler weet direct welke prijs bij zijn partij en bestemming past. In het verleden was dit minder het geval. Het opzetten van 1 landelijke notering heeft zeer veel tijd gevergd van alle partijen, maar het was de enige juiste weg."

Evaluatie
Een eerste evaluatieronde met de stuurgroep en noteringscommissie heeft inmiddels plaatsgevonden. Opzienbarende zaken kwamen hier niet uit naar voren. "Onze insteek is om in het eerste jaar niet te veel aan de opzet te veranderen", aldus Brantjes. "We zien seizoen 2017/2018 als een proefjaar. Je moet het tijd gunnen. Later dit jaar vindt een tweede evaluatie plaats."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden