Subsidie op NKG

Britse boer krijgt betaald voor bodemgezondheid

21 Maart 2018 - Niels van der Boom

De Britse landbouwsecretaris Michael Gove heeft de gemoederen goed losgemaakt met enkele uitspraken. Zo ziet het ministerie van Landbouw het toepassen van niet-kerende grondbewerking (NKG) en no-till als de enige oplossing voor de toekomst. Een financiële stimulans is in de maak.

Details over de exacte invulling van deze financiële steun zijn door Defra (het Britse ministerie van Landbouw) nog niet bekend gemaakt. Toch heeft het nieuws van Gove veel stof doen opwaaien. Een deel van de akkerbouwers is positief, maar een groot deel is vooral sceptisch of zelfs ronduit negatief, zo schrijft Farmers Weekly.

Gove ziet NKG als dé oplossing voor een groot aantal vraagstukken. Denk daarbij aan het vastleggen van CO2 in de bodem en het terugdringen van emissies, maar ook het voorkomen van erosie en verbeteren van de bodemstructuur. "Het huidige systeem is niet gericht op de lange termijn. We investeren te weinig in onze gezamenlijke toekomst, omdat hier geen drijfveren voor zijn", zei Gove op een bijeenkomst in Londen. "Dit houdt in dat we boeren moeten betalen om de bodemgezondheid op peil te brengen."

NKG is de enige optie
"De trends van een toenemende bodemverdichting en waterverontreiniging moeten worden omgedraaid." Als enige optie ziet Gove daarom de omschakeling naar min-till en no-till principes van grondbewerking en zaaien. "Een bijkomend voordeel is het verlagen van de CO2-emissie, verbeteren van de insectenpopulatie en terugdringen van het gewasbeschermingsmiddelen gebruik."

De landbouwsecretaris benadrukt al langer dat de bodem het hart moet zijn van de Britse landbouwsector. Akkerbouwers reageren zeer gemengd op de harde woorden van Gove. Een aantal bedrijven past al conserverende landbouwtechnieken toe, maar het overgrote deel ziet bemoeienis van de overheid vooral als een bedreiging voor hun bedrijf.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden