Nu ook heffing op sorghum

Granenmarkt mikpunt in handelsoorlog

18 April 2018 - Redactie Boerenbusiness

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten (VS) en China is aan een nieuw hoofdstuk begonnen. Vanaf vandaag hanteert China tijdelijk forse heffingen op Amerikaanse sorghum.  

Het Chinese ministerie van handel heeft afgelopen dinsdag bekendgemaakt om importtarieven (van 180%) op sorghum uit de VS te gaan heffen. Dit voert de spanningen tussen de beide landen opnieuw op. De heffingen zijn vanaf woensdag ingegaan. China is de belangrijkste importeur van sorghum uit de VS; China importeerde in 2017 zo'n 5 miljoen ton sorghum met een waarde van $957 miljoen.

Stijgende prijzen
De noteringen voor sojameel en sojabonen op de Dalian-beurs in China stegen met 2%, na het bekendmaken van de heffingen. Dit komt volgens analisten omdat gevreesd wordt dat ook de heffing op soja werkelijkheid wordt. China heeft eerder deze maand gezegd dat het importheffingen van 25% op soja onderzoekt, als reactie op de heffingen die de VS heeft ingesteld op staal en aluminium. Een datum, waarop de heffingen van kracht gaan, is echter nog niet vastgesteld. Dit omdat China en de VS nog in gesprek zijn over de situatie.

Handelsstromen verschuiven door de heffingen 

Vraag in Argentinië
Aangezien China bang is voor een sojatekort voor de veevoerproductie, wordt de vraag verlegd naar Argentinië en Brazilië. De Chinese vraag, in combinatie met de tegenvallende sojaoogst in Argentinië, drijft de prijs op in Zuid-Amerika. Daarom importeren Argentijnse handelaren momenteel 240.000 ton sojabonen uit de VS om zo, via een omweg, soja naar China te kunnen verschepen. Op die manier worden de heffingen omzeild. 

De stijgende sojaprijs in Zuid-Amerika zorgt er vervolgens weer voor dat concurrentiepositie van de VS verbetert. Bijvoorbeeld in Europa, de tweede grootste importeur van soja. Europese handelaren kopen daardoor meer soja in de VS, terwijl Chinese importeurs  zich op hun beurt op Brazilië en Argentinië richten. Zodoende verschuiven de handelsstromen wat.

Honger naar soja
Naar verwachting gaat China in 2018 een record hoeveelheid van 97 miljoen ton sojabonen invoeren; voornamelijk om de veestapel te voeden. China telt namelijk de grootste varkensstapel te wereld die snel professionaliseert. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden