Inside: Aardappelmarkt

Campagneprijs Avebe wederom hoger

18 Mei 2018 - Niels van der Boom

Zetmeelaardappelverwerker Avebe heeft aangesloten telers de campagneprijs voor oogst 2017 gepresenteerd. Die komt wederom hoger uit ten opzichte van het jaar ervoor. Een stijgende lijn zet zich daarmee duidelijk door.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De campagneprijs heeft Avebe vastgesteld op €70 per ton. Dit is inclusief de €3 die wordt uitbetaald voor vollevering van het A-volume. Meer dan 99% van het A-volume is vol geleverd, waardoor nagenoeg iedereen in aanmerking komt voor de premie. Inclusief premies voor het zetmeelgehalte, kwaliteit en levertijdstip komt de gemiddelde uitbetaalprijs uit op €81. De kosten voor laden en transport neemt Avebe voor zijn rekening.

70

euro

per ton bedraagt de campagneprijs

Minder zetmeel
De campagneprijs ligt €2 hoger dan bij de vorige oost, toen €68 per ton werd uitbetaald. Op zijn beurt lag de prijs van 2016 weer hoger dan in 2015. De uiteindelijke aardappelprijs is wel gelijk aan 2016. Dit heeft voornamelijk met het verschil in zetmeelgehaltes te maken.

De campagneprijs voor B- en C-aardappelen is vastgesteld op €55 en €40 per ton. Dit is inclusief de premie vollevering A-volume. De zogenaamde 'prestatiecomponenten': zetmeelpercentage, kwaliteit en levertijdstip gelden voor alle volumes. Omdat het A-volume bijna volledig is vol geleverd, heeft de saldoregeling op slechts een beperkt deel van het B-volume effect.

Afrekening
Op 24 mei start Avebe met de betaling voor het A-volume. De afrekening en betaling van de campagneprijs volgen eind mei. De aardappelverwerker betaalde voor het A-volume een voorschot uit van €60 per ton. Daar komt nu €10 bij. Aan het einde van het jaar volgt de uitkering van het coöperatieve resultaat. De zogenaamde prestatieprijs; vorig jaar bedroeg deze nabetaling €1,30 per ton.

Avebe maakte 18 mei bekend de langste aardappelcampagne ooit te hebben beëindigd. Het zetmeelgehalte lag in lijn met het meerjarige gemiddelde en lag rond de 20%. De planning is om 20 augustus met de nieuwe campagne te starten. De laatste aardappelen worden naar verwachting begin mei verwerkt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden