Weerupdate Overname

Beco neemt kieperfabrikant Mullié over

20 Juni 2018 - Niels van der Boom

Constructiebedrijf en kiepwagenspecialist Beco neemt kiepermerk Mullié uit het Zeeuwse Borssele over. Het merk is eigendom van Van den Ende Machinebouw. Met de overname volgt ook een reorganisatie van het dealernetwerk.

Met de overname van het 75 jaar oude merk Mullié verdwijnt de laatste oude Nederlandse naam op kiepergebied, nadat Miedema in het recente verleden zijn productie stopte. Bekende namen als BAV en Spijkstaal stopten al eerder. Inmiddels mag Beco ook tot de oudgediende worden gerekend. Het merk heeft een flinke positie op de Nederlandse markt.

Productie stopt
Mullié werd in het verleden door verschillende bedrijven gevoerd om uiteindelijk bij Van den Ende in Borssele terecht te komen. Woensdag 20 juni werd echter bekend dat het constructiebedrijf de merknaam, tekeningen en onderdelen aan Beco verkoopt. Zij blijven daarmee service bieden voor het merk. Wel stopt de productie en verdwijnt de naam.

Met de overname volgt ook een reorganisatie van het dealernetwerk. De Agri-Machines Groep, van mechanisatiebedrijven Vervaet en Stehouwer, worden dealer van Beco in Zuidwest-Nederland. De vestigingen in Maasdam en Nieuwe-Tonge waren dat al langer. Enkele jaren terug verwierf het bedrijf nog het Mullié-dealerschap voor de Zeeuwse eilanden. Hierdoor vinden ook verschuivingen plaats. Gebr. Westrate, met hoofdvestiging in Goes, en Rovem in Terneuzen zijn niet langer dealer van Beco.

Voertuigeisen
Als reden voor de overname noemt Dany Dieleman, van Vervaet/Agri-Machines, de steeds strenger wordende wetgeving. "De nieuwe voertuigeisen vergden voor Mullié veel aanpassingen. De kieperproductie is echter niet langer hun corebusiness, waardoor Van den Ende niet meer in het merk wilde investeren. In goede samenspraak hebben we daarom een overnamepartner gevonden. Agri-Machines stelt zich als voorraadhoudende dealer op en is zo een aantrekkelijke servicepartner voor Beco." Ook de stevige prijsconcurrentie wordt als reden genoemd.

Areco
Naast de merknaam Mullié bouwde Van den Ende dezelfde kiepwagens ook onder de merknaam Areco, voor mechanisatiebedrijven Van Arendonk en Naaktgeboren in Flevoland. Met de overname worden de 3 vestigingen van Van Arendonk in Zeewolde, Dronten en Ermelo Beco-dealer. Naaktgeboren in Tollebeek moet op zoek naar een ander merk. De bestaande Beco-dealer Blok in Espel blijft gehandhaafd. In Oostelijk en Zuidelijk Flevoland was mechanisatiebedrijf Tolhoek dealer van Beco.

Areco is een merknaam van Van Arendonk en valt zodoende buiten de overname van Beco. Mechanisatiebedrijf Naaktgeboren is vrij om kiepwagens onder deze naam te verkopen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden