Nieuws Rechtszaak

Deere en Agco vechten om machinemarkt

20 Juni 2018 - Niels van der Boom - 7 reacties

Obscuur. Zo omschrijft Bloomberg de rechtszaak die de fabrikanten John Deere en Agco uitvechten. De zaak gaat om 12 patenten voor 'gadgets' op zaaimachines. Dat klinkt onbenullig, maar beide machinegrootmachten kunnen er een markt van $240 miljard mee winnen of verliezen.

John Deere maakte 1 juni bekend een rechtszaak te zijn gestart tegen Agco. Het gaat om 12 patenten van het Amerikaanse bedrijf Precision Planting, die volgens Deere in strijd zijn met hun 'ExactEmerge technologie'. Agco, moederbedrijf van Fendt, Massey Ferguson en Valtra, is sinds september 2017 eigenaar van Precision Planting en kocht de firma van Monsanto. John Deere trachtte eerder het bedrijf te kopen.

Winstmarkt
Deere heeft redenen genoeg om barrières op te werpen voor andere fabrikanten, zo schrijft Bloomberg. Volgens onderzoek van investeringsbank Goldman Sachs is de markt voor precisielandbouw-apparatuur in 2050 goed voor een omzet van $240 miljard, omgerekend €207 miljard. Hieronder vallen niet alleen gewassensoren en drones, maar ook 'gadgets' die zorgen voor een uniformere opkomst en meer zaaicapaciteit.

Deere heeft redenen genoeg om barrières op te werpen

John Deere en Precision Planting hebben soortgelijke technieken op de markt gebracht. Beiden zorgen ze ervoor dat je harder kunt rijden en accurater zaait. Deere wil nu de blokkering van 12 gebruikte patenten en een financiële compensatie als schadevergoeding. Agco liet in een reactie weten niet onder de indruk te zijn van Deere’s aantijgingen.

Bijzondere gang van zaken
De 2 bedrijven werkten jarenlang aan hun technieken en lanceerden deze in 2014 vlak na elkaar. Volgens de ingediende rechtszaak had Deere op dat moment 44% van de markt in handen en Precision Planting 42%. Een overname van het bedrijf was daarom niet mogelijk, omdat Deere een te groot marktaandeel zou hebben. Dat is ongunstig voor de prijsvorming van hun producten.

Volgens Dennis Buckmaster, een landbouwprofessor aan de Purdue Universiteit in Indiana, zit de pijn hem in het feit dat met de techniek van Precision Planting ook oudere machines zijn uit te rusten. Bovendien werkt het merk-onafhankelijk. "Het bedrijf verkocht afgelopen jaar net zoveel retrofit onderdelen dan dat er nieuwe zaaimachines zijn verkocht in de Verenigde Staten", zegt Buckmaster. "Een techniek waarbij oude machines mee kunnen met de nieuwste generatie is niet wat je als fabrikant van nieuwe zaaimachines op de markt wil hebben."

High-speed planting
De opkomst van 'high-speed planting' is enorm in de Verenigde Staten. Mede dankzij de invloed van Precision Planting. Ook in Europa steken fabrikanten als Väderstad, Horsch en Amazone in op hoge rijsnelheden tijdens het zaaien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Westbrabander 21 Juni 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10878980/deere-en-agco-vechten-om-machinemarkt][/url]
Deere wil dus niet dat we oudere machines kunnen moderniseren. Wat is er duurzamer dan machines zo een langer leven te geven? Weer een reden om geen zaken te doen met dat groen/gele tuig.
Einstein 21 Juni 2018
Ik erger mij hier groen en geel aan.
Kjol 21 Juni 2018
Typisch gevalletje van winstbejag door JD. Ze gunnen een ander het licht in de ogen niet.
Klaiboer 21 Juni 2018
De enigste die geld verdienen aan precisie landbouw zijn de machinefabrikanten. Voor ons als normale telers geeft het geen enkele meerwaarde behalve dan het gemak van rechtrijden
Tijd 21 Juni 2018
Hoog tijd dat we beide clubs gaan boycotten, ze hebben beide hun wortels in Trump country.
Abonnee
vrijbuiter 21 Juni 2018
Het merk is al even arogant als z'n dealers.
schoenmakers1 21 Juni 2018
klaiboer, recht rijden is toch niet moeilijk, hoef je niks voor te doen, pas als je iets doet ga je krom rijden, aan het stuur draaien
schoenmakers1 21 Juni 2018
klaiboer, recht rijden is toch niet moeilijk, hoef je niks voor te doen, pas als je iets doet ga je krom rijden, aan het stuur draaien
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden