Inside Aardappelen

Verwerking schakelt tandje terug in mei

22 Juni 2018 - Niels van der Boom

De Nederlandse aardappelverwerkers hebben in de maand mei een tandje teruggeschakeld. Toch behoudt seizoen 2017/2018 zijn voorsprong op het seizoen ervoor.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In maart kwamen de verwerkingscijfers van seizoen 2017/2018 voor het eerst sinds oktober boven het niveau van voorgaand seizoen uit. Die koppositie behoudt de Nederlandse industrie in mei, al liep de verwerking wel met bijna 10.000 ton terug tot 357.400 ton.

3,5

procent

meer aardappelen verwerkt dan mei 2017

Dit wordt opgemaakt uit 40% geïmporteerde aardappelen, goed voor 145.500 ton. Hiervan is ruim 163.000 ton frites gebakken en 30.000 ton andere producten. Het verschil met mei 2017 bedraagt 12.000 ton, oftewel 3,5% meer.

Meer aardappelen verwerkt
Vergeleken met voorgaand seizoen en kalenderjaar 2017 loopt de Nederlandse industrie voor. Tot 1 juni is 4,037 miljoen ton aardappelen verwerkt, een lichte stijging van 20.000 ton ten opzichte van de 12 maanden ervoor. Vergelijken we kalenderjaar 2018 met 2017 dan bedraagt het verschil 18.000 ton.

De export van frites ligt in heel de EU-28 boven het niveau van vorig seizoen. In totaal is er ruim 10% meer uitgevoerd. Het Midden-Oosten blijft de belangrijkste bestemming voor Europese frites en andere bevroren aardappelproducten. Het volume neemt echter wel licht af.

Zuid-Amerika
Dit wordt gecompenseerd door meer vraag vanuit Zuid-Amerika. Het verlagen van de importtarieven, en verhogen van de tarieven op Amerikaanse frites, pakt gunstig uit voor Nederland en België. Ook Azië blijft meer product afnemen; dit seizoen is er 20% meer uitgevoerd.Meer grafieken? Als abonnee heeft u exclusief toegang tot onze Database.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden