Shutterstock

Nieuws Suiker

Muiterij bij Tereos bij moeizame suikermarkt

4 December 2018 - Niels van der Boom

Het rommelt al maanden bij de Franse suikercoöperatie Tereos. Bestuursleden stapten op, omdat volgens hun een financieel wanbeleid wordt gehanteerd. Het bedrijf kan zich moeilijk staande houden in de huidige markt, wat direct door de Franse bietentelers wordt gevoeld.

Tereos is, na Südzucker, de grootste suikerproducent ter wereld. De Franse coöperatie heeft behoorlijk geïnvesteerd in het uitbreiden van de productiecapaciteit. Niet alleen in Frankrijk, maar ook elders op de wereld. Zo is het uitgegroeid tot de op 2 na grootste suikerproducent in Brazilië.

Grote schulden
Overnames en uitbreidingen zijn gefinancierd met eigen vermogen of bankleningen. De schuld bedraagt €2,35 miljard, schrijft Reuters. De leden, de Franse bietenboeren, willen ander management. Zij hebben niet of nauwelijks geprofiteerd van de uitbreiding en worden nu getroffen door de lage suikerprijzen.

Iedere regio heeft binnen Tereos zijn eigen vertegenwoordigers. Vorige zomer stapten 70 van de 172 regioleden op uit protest. In totaal heeft de coöperatie 12.000 leden. Deze week volgen nieuwe verkiezingen onder de leden voor de regiobesturen. Daarnaast worden de leden op de hoogte gebracht van de situatie, die mede werd gevoed door het feit dat 3 directieleden opstapte na interne rebellie.

2,35

miljard

euro schuld heeft coöperatie Tereos

Tereos draaide afgelopen seizoen al verlies en doet dat naar verwachting in seizoen 2018/2019 weer. De inkomsten komen met name uit de productie van suiker (50%) terwijl de rest afkomstig is van zetmeel, ethanol en zoetstoffen. Het is daarmee zeer gevoelig voor prijsdalingen op de suikermarkt.

Investeerder
Een van die strategieën is het verkopen van een minderheidsaandeel. De anonieme bronnen vertelden Reuters dat Nordzucker in gesprek zou zijn met het bedrijf. Tereos noemt als probleem dat die onderhandelingen bemoeilijkt worden door onvrede onder de leden. Dit maakt een deal onaantrekkelijk voor potentiële investeerders.

Tereos is niet het enige suikerbedrijf dat het hoofd moeilijk boven water kan houden bij de huidige marktprijzen. Ook Südzucker, Nordzucker en Associated British Foods (Britsh Sugar) worden getroffen door prijzen, die zich op het laagste niveau in 10 jaar tijd bevinden. De suikerprijs ligt nu rond de $350 per ton, terwijl volgens Tereos een prijs van $500 tot $600 nodig is om rendabel te kunnen draaien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.

Meer over

TereosSuiker
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden