B Brown / Shutterstock.com

Inside Aardappelen

Hoe is de kwaliteit van de aardappelen?

10 December 2018 - Anne Jan Doorn

Bewaarspecialisten merken dat de akkerbouwers dit jaar meer dan anders gespitst zijn op het behouden van aardappelen met een goede kwaliteit. Desondanks zijn er wel wat partijen met problemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De situatie in de aardappelbewaring valt (gemiddelde gezien) niet tegen. Daarentegen zijn de klanten van diverse bewaarspecialisten wel bewuster bezig met de bewaring dan in andere jaren. Zo is er bijvoorbeeld meer vraag naar advies dan anders, wat voornamelijk te maken heeft met de huidige marktsituatie.

Door de perfecte rooiomstandigheden zijn de partijen goed naar binnen gekomen en zijn er weinig wondproblemen. Toch is er een duidelijke tweedeling te maken. Ongeveer de helft van de aardappelen verkeert in een uitstekende situatie en die partijen gaan dan ook al richting de juiste bewaartemperatuur. De koude nachten zijn daar gunstig voor, al bestaat het risico dat er te snel teruggekoeld wordt. 

Mindere partijen
Echter, er zijn ook zeker mindere partijen. Bij die partijen moet nog veel intern geventileerd worden om luchtbeweging op gang te brengen. In de partijen zijn vaak ook problemen met natrot te vinden. Het zijn vooral doorwaspartijen, die vroeg geoogst zijn en waar glasaardappelen in te vinden zijn.

In deze partijen moet goed gedroogd worden. Dat betekent echter ook dat deze partijen nog niet op de goede bewaartemperatuur zitten. Voor de zekerheid wordt daarom door sommige akkerbouwers meer geventileerd dan nodig is. 

Gebiedsafhankelijk
Circa 50% van de partijen zou in zeer goede staat zijn, maar de andere 50% heeft problemen. Er wordt daarentegen niet veel geruimd. De goede partijen zijn voornamelijk te vinden op de kleigronden. Bij de partijen die van zandgrond komen, mankeert er vaker wat aan de kwaliteit.

"Bij de pootaardappelen is het wel zo dat de aardappelen erg kiemlustig zijn. Ook is er wat meer schurft dan normaal. Verder zijn de partijen in goede conditie en is er weinig rot. Daarentegen is er wel meer rhizoctonia dan in andere jaren", aldus Olaf van Campen, adviseur bij Adama.

Problemen in Frankrijk
Ook in Frankrijk zijn er problemen in de aardappelbewaring. De Franse aardappeltelersorganisaties CNIPT en UNPT melden dat de aardappelen met een slechte kwaliteit geruimd moeten worden. Er zijn in het land onder meer problemen met groen en kiemlustigheid; zeker van Bintje is er nog zeer weinig aanbod van goede kwaliteit.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden