Shutterstock

Inside Aardappelen

Belgische aardappelmarkt maakt forse sprong

11 December 2018 - Anne Jan Doorn

De marktprijs van aardappelen heeft in België een behoorlijke sprong gemaakt. PCA/Fiwap noteerde dinsdag 11 december flink hoger voor de rassen Fontane en Challenger en ook voor Bintje werd een hogere prijs op het bord gezet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor Fontane en Challenger wordt op het moment €27 à €30 per 100 kilo betaald (directe levering), wat maar liefst €2,50 hoger is dan 1 week terug. Daarmee is het niveau van €30 voor de fysieke markt duidelijk in beeld. Ook in Nederland is de grens van €30 nadrukkelijker aanwezig, zo blijkt uit transacties (vooral Innovator) op het Platform Aardappel Transacties (PAT).

Onderkant in beweging
Het ras Bintje blijft het anker in de markt. Toch zegt PCA/FIWAP dat er weinig Bintje van mindere kwaliteit aangeboden wordt. Voor de mindere partijen wordt €15 betaald; het gaat dan om partijen met minder dan 335 gram onderwatergewicht en/of meer dan 15% drijvers. Daarmee is ook de onderkant van de markt in beweging. De betere partijen brengen €20 tot €25 per 100 kilo op, maar  hier is weinig aanbod van.

Het is opvallend dat de prijs voor het nieuwe jaar een prijssprong maakt. Meestal komt een dergelijke sprong (als deze al komt) pas in het nieuwe jaar, en dan vaak niet voor februari of maart. Het is een duidelijk signaal dat de afnemers meer gaan (dan wel moeten) betalen om aan grondstof te komen.

Aangrenzende landen
De verwachting is dat tevens voor de landen die aan België grenzen een prijsstijging mogelijk is. De laatste cash settlement (6 december) liet al een duidelijke stijging zien naar €26,40 (+€0,70). Dat kwam vooral door de inbreng vanuit Duitsland. Nu zal door de prijsbeweging vanuit België een volgende stap gemaakt kunnen worden.

De marktprijs in België maakt al voor het nieuwe jaar een prijssprong.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden