Shutterstock

Inside Aardappelen

Dagen voor Kerst niet donker op aardappelmarkt

14 December 2018

Vorige week werd al duidelijk dat de probleempartijen aan het opdrogen zijn, waardoor de onderkant van de marktprijs in beweging kwam. Lange tijd was de markt in de ban van de af land aardappelen en het dwingende aanbod van partijen (met name van het ras Bintje) die niet of nauwelijks bewaarbaar bleken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er is echter door telers die normaliter langer bewaren ook veel aanbod gegeven van goede aardappelen. De voorstellen van de diverse afnemers waren vaak te interessant om te laten lopen, zo is de mening. De oogst van de telers die meerdere rassen hadden voor bijvoorbeeld €29 of zelfs €30 per 100 kilo (levering op korte termijn), zijn reeds verhandeld. Een beter saldo op de bank dan aardappelen in de schuur is/was blijkbaar toch het (wellicht terechte) devies van menig aardappelteler.

Overmatig aanbod
Het aanbod was overmatig (vooral in België), waardoor Belgapom de notering voor Bintje rigoureus terug heeft gezet (uiteindelijk bleek dat voor weken) naar €15. Dit terwijl er in Nederland voor goede aardappelen tot €29 per 100 kilo werd betaald. De situatie is (met Kerst in zicht) duidelijk aan het veranderen. Diverse insiders melden dat het dwingende aanbod opdroogt, waardoor er weer voorzichtig naar een markt met een opgaande lijn wordt gekeken.

De notering van PCA/Fiwap van dinsdag 11 december gaf al een flink schot voor de boeg door te verhogen met €2,50 per 100 kilo voor Fontane en Challenger (tot €27 en €30). Bintjes met een enigszins fritesgeschikte kwaliteit zijn onder het niveau van €20 niet meer te koop, zodoende werd voor Bintje €20 tot €25 genoteerd (dat was €18 tot €25). De grote vraag was dan ook: gaat Belgapom volgen? Dat bleek inderdaad het geval. Bintje steeg met €5 naar €20 per 100 kilo, wat de kentering van de situatie in de aardappelmarkt duidelijk vertaalde.

Aardappelen naar voren halen
Duidelijk is dus dat veel aardappelen met een latere levering naar voren worden gehaald. Nu de noteringen verder stijgen, lijkt er (met 2019 in beeld) een nieuwe fase te zijn aangebroken in de markt. De telers lijken (door de stijgende noteringen en termijnmarkt) wellicht een meer afwachtende houding aan te nemen, waarbij het de vraag is in hoeverre de afnemende partijen (verwerkers) mee willen gaan met de beoogde prijsverhoging.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden