Shutterstock

Nieuws Emigratie

Meer akkerbouwers zoeken grond buiten Nederland

13 Februari 2019 - Anne Jan Doorn

De interesse om grond en/of bedrijven in het buitenland te kopen, is bij de akkerbouwers aangewakkerd. Het gaat om de akkerbouwers die buiten Nederland een behoorlijke slag in de schaalvergroting kunnen maken. Daarbij is met name een land als Denemarken in trek.

Vooral voor de akkerbouwers die in Nederland niet mee kunnen komen in de schaalvergroting, is het buitenland een interessante optie. "Een akkerbouwer die in Nederland 65 hectare heeft, kan in Denemarken voor dat geld 300 hectare krijgen", zo zegt Arjen Jorritsma, emigratiebegeleider bij Farms4sale.

Goede afzetmogelijkheden
Het grote verschil in de grondprijzen tussen Denemarken en Nederland is daar debet aan. "De grondprijs in Denemarken varieert van €16.000 tot €24.000." In Nederland is dat al gauw 3 keer zoveel. Daarnaast zijn er in Denemarken goede afzetmogelijkheden; in bijvoorbeeld Toftlund staat de zetmeelfabriek. Deze fabriek is in 2017 verdubbeld in capaciteit. Er zijn dus veel aardappelen nodig, waardoor de afzet al jaren goed is.

Voor aardappeltelers is met name het gebied tussen de steden Toftlund en Herning interessant. "De zandgronden in die regio zijn doorgaans wat goedkoper, maar er kunnen prima aardappelen verbouwd worden. Het is voor veel Nederlandse akkerbouwers dan ook een interessant gebied", aldus Jorritsma. "Meer naar het oosten liggen zware kleigronden. Voor die gronden wordt duidelijk meer betaald, maar daar wordt dan ook 10 tot 12 ton tarwe geoogst", aldus Jorritsma.

Interessant voor akkerbouwers
Waar Denemarken van oudsher een land is waar vooral melkveehouders naartoe gingen, blijkt het nu ook steeds interessanter voor akkerbouwers. "Er zijn ook melkveehouders die in Denemarken als akkerbouwer starten, en soms wordt er geïnvesteerd door een Nederlandse boer die het bedrijf in Denemarken laat besturen."

Behalve dat er meer interesse is onder de akkerbouwers, merkt Jorritsma ook dat er in het algemeen steeds meer interesse in emigratie. "Sinds de maanden oktober en november merken we meer interesse. Dat heeft gedeeltelijk te maken met het fosfaatrechtenstelsel, maar kijkende naar de langere termijn ook met de combinatie van een andere wetgeving en de hoge grondprijs."

De lage grondprijs is natuurlijk aantrekkelijk, maar ook dit kan fout gaan. Bij Jorritsma ligt het moment waarop de Deense grondprijs in elkaar klapte dan ook nog vers in het geheugen. Hij verwacht echter dat dit niet weer zal gebeuren. "De eis om grondgebonden te zijn, joeg de prijs op. Die eis is nu weer verdwenen. Ook wanneer de grondprijs weer gaat stijgen, is het gevaar dat de prijs opnieuw een dergelijke klapper maakt niet groot. Dit omdat de banken niet opnieuw een luchtbel zullen financieren."

Duitsland minder populair
Ook Duitsland is een land dat dicht bij Nederland ligt en vergelijkbare voorzieningen kent. Het kopen van grond of bedrijven in Duitsland is dan ook iets waar traditioneel gezien veel Nederlanders in geïnteresseerd zijn. Toch is het opvallend dat de interesse is afgenomen. Dit merkt ook Heino Harms, directeur bij BBP Agrar Service. "Van 2000 tot 2010 waren we veel drukker met emigratie naar Duitsland dan nu het geval is."

Waar dat precies aan ligt, weet Harms niet. "Het feit dat de grondprijs in 10 jaar tijd verdubbeld is tot €20.000 kan een oorzaak zijn. Doordat de biogasinstallaties werden gestimuleerd, ontstond er een prijsopdrijvend effect op de grondprijs. Ondernemers met dergelijke installaties konden toen namelijk forse bedragen neerleggen voor de grond."

De aandacht die de Duitse regering voor de mestwet heeft, betekent ook dat de wetten in Duitsland verder worden aangescherpt. "Toch zal het daar nooit zo erg worden als in Nederland, want daar is simpelweg meer ruimte. Hierdoor krijgen we minder direct met de burger te maken", aldus Harms.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden