Shutterstock

Inside Aardappelen

Voorjaarsweer maakt indruk op termijnmarkt

13 Februari 2019

Ondanks dat het nog maar medio februari is, lijkt het voorjaar al de overhand te hebben genomen bij de deelnemers van de termijnmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze daling werd veroorzaakt door een strop losse orders en liquidaties in de markt, en is redelijk overdreven als deze wordt vergeleken met de cash settlement van dit moment (€31,60). Het blijft dan ook bijzonder dat de verwachting op de termijnmarkt, bij een cijfermatig tekort, negatief wordt uitgedrukt.

Berichten over het voorjaar
De verkopen op de aardappeltermijnmarkt hebben gedeeltelijk te maken met het weerbericht voor het voorjaar. De telers die hebben gewacht met het indekken van hun aardappelen, zoeken nu toch dekking via de termijnmarkt. Ook de kopende partijen willen hun positie afbouwen, en hebben dat reeds geprobeerd op en boven de €33. Daarmee hebben zij (achteraf gezien) een plafond gelegd op de termijnmarkt. Het gebrek aan nieuwe kopers en indekkers die hun positie terug willen halen, deed de rest. Daardoor sloot de termijnmarkt woensdag 13 februari op €31,20, met een omzet van 197 contracten.

In het malheur van de oude oogst en de voorjaarsperikelen zakt ook de prijs voor de nieuwe oogst terug naar €16, al is dat historisch gezien nog steeds een behoorlijke prijs voor de tijd van het jaar. Veel telers hebben afgewacht tot duidelijk werd wat de contractprijzen zouden doen en of de termijnmarkt daardoor een goed alternatief zou zijn om prijsrisico’s te managen.

Contractprijzen
Nu duidelijk is dat de contractprijzen van de Nederlandse verwerkers niet boven de €16 uitkomen, kiezen telers ervoor om dekking te zoeken via de termijnmarkt. Ook het vroege voorjaar is van invloed. De berichten over een beperking in het areaal, als gevolg van minder pootgoed, geeft daar momenteel geen ondersteuning in.

Veel verwerkers, handelaren en telers twijfelen overigens wel over de beperking van het areaal door de beperkte pootgoedbeschikbaarheid. Historisch gezien heeft de beschikbaarheid van pootgoed namelijk nog nooit geleid tot een beperking van het areaal. De creativiteit over de oplossing van dit vraagstuk wordt dan ook voornamelijk in het buitenland gevonden.

Het aprilcontract op de aardappeltermijnmarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden