Agrifoto

Nieuws Suikerbieten

Belgische bietenfabriek heeft financiën niet rond

18 April 2019 - Niels van der Boom

De beoogde coöperatieve suikerbietenfabriek in het Belgische Seneffe heeft de financiën nog niet rond, wat betekent dat er niet gestart kan worden met de bouw. Er is een additionele €4 miljoen nodig om het project voldoende financieel draagvlak te geven.

Er is ruim €50 miljoen vereist om de plannen naar het volgende niveau te tillen. Uiteindelijk hoopt de coöperatie een fabriek te kunnen bouwen in Seneffe, nabij Charleroi. Om de financiering rond te krijgen, worden er nu aandelen uitgegeven aan bietentelers. Op 31 januari van dit jaar stond de teller op €39 miljoen, en in de volgende tranche is nog eens €6,9 miljoen opgehaald. Kortom: er moet nog €4,1 miljoen opgehaald worden.

Geld en bieten vereist
"Eind juni beslist de CoBT, de coöperatie van bietentelers die de fabriek wil bouwen, of het project doorgaat of wordt afgeblazen", vertelt Benoit Haag, de projectcoördinator en woordvoerder. We hebben dus nog ruim 2 maanden de tijd om de plannen te bestuderen en om te proberen het plaatje sluitend te krijgen. Of er een nieuwe uitgifteronde komt, kan Haag nog niet zeggen. Daarnaast zijn er ook meer hectares suikerbieten nodig om de fabriek rendabel te laten draaien.

Dit project vereist, tot en met 2022, een investering van €326,7 miljoen. De beoogde capaciteit is 14.000 ton bieten per dag en een campagne van 115 dagen. Dit komt neer op circa 1.250 telers in België en Frankrijk. Volgens Haag zijn ook betrokken telers blijvend positief over het hebben van een 'eigen' fabriek, welke hopelijk een rendabele prijs uit kan betalen voor de suikerbieten.

Bouw moet dit jaar starten
Al aan begin van dit jaar bleek dat het een hele strijd ging worden om de benodigde financiële middelen op te halen, en dat terwijl dit jaar moet worden begonnen met bouwen. Op die manier kan de fabriek namelijk in 2021 operatief worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden