Agrifoto

Nieuws Droogtemonitor

Droogtemonitor KNMI onderstreept watertekort

25 April 2019 - Anne Jan Doorn

De eerste droogtemonitor van 2019 is woensdag 24 april door het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) gepubliceerd. Het feit dat deze uitgebracht is, onderstreept het huidige watertekort. Ook in België zijn er problemen door een tekort aan water.

De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) publiceert een droogtemonitor alleen wanneer sprake is van een dreigend watertekort of van droogte. De publicatie van woensdag 24 april bevestigt daarmee wat iedereen al wist: het is nog steeds droog.

Neerslagtekort
Aan het begin van 2019 is weinig neerslag gevallen, wat extra zwaar weegt na de droogte van 2018. Het landelijke neerslagtekort komt momenteel al uit op 47 millimeter. Dat is meer dan in recordjaar 1976. Toch is er bij de waterbeheerders nog geen sprake van paniek, omdat de neerslagkansen vanaf deze week weer toenemen.

Volgens de droogtemonitor van het KNMI wordt er tot 2 mei ongeveer 20 tot 40 millimeter neerslag verwacht. Bovendien speelt mee dat er in de stroomgebieden van de Rijn en de Maas ook regen wordt verwacht, wat de aanvoer van water ten gunste komt.

Lage grondwaterstand
Daarentegen is de lage grondwaterstand wel een punt van zorg. In hoger gelegen zandgebieden (op de Veluwe, in de provincie Noord-Brabant en in het oosten en noorden van het land) is de grondwaterstand zeer laag voor de maand april. In de lager gelegen delen van het land is de grondwaterstand gemiddeld of lager dan gemiddeld.

De waterbeheerders nemen al wel verschillende maatregelen; zo wordt onder meer het waterpeil in het IJsselmeer hoger gehouden dan normaal en wordt het water in het oosten en zuiden van het land zoveel mogelijk vastgehouden.

Het neerslagtekort ligt nu al hoger dan in 1976, maar verwacht wordt dat de situatie spoedig normaliseert.

België kent ook problemen
De boeren in België pompen veel water uit bronnen en waterlopen. "Er worden zelfs tractoren en watertonnen met Nederlandse nummerplaten opgemerkt", meldt Stefan Carolus, de voorzitter van Natuurpunt Limburg, tegen Vilt. Het is met name in Vlaams-Brabant en Limburg erg droog, wat zeer lage grondwaterstanden tot gevolg heeft. "Om deze weg te werken, zou het een paar weken flink moeten regenen", zegt weerman Ruben Weytjens. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden