Shutterstock

Nieuws Suiker

Nordzucker ziet op lange termijn betere suikerprijs

24 Mei 2019 - Eric de Lijster - 1 reactie

Nordzucker ziet op de middellange termijn prijsherstel op de suikermarkt. Het Duitse suikerconcern verwacht, net zoals Cosun, dat de vraag naar suiker de komende jaren stijgt. Dat meldt het bij de presentatie van de jaarcijfers over boekjaar 2018/2019, dat het concern moest afsluiten met een verlies €36 miljoen.

Ter illustratie: 1 jaar eerder boekte Nordzucker nog een winst van €118 miljoen. Ook Suiker Unie, een onderdeel van Cosun, moest het jaar 2018 afsluiten met een historisch verlies, al weigert de coöperatie dit verlies nader in cijfers te specificeren. De omzet van Nordzucker is met 18% gedaald tot ruim €1,35 miljard.

Nordzucker meldt dat nog even door de zure appel van overproductie in zowel de Europese Unie als op de wereldmarkt moet worden gebeten. De hoop is daarbij gevestigd op een toename in de vraag naar suiker. De vooruitzichten voor de lange termijn zijn goed, zo meldt Nordzucker. "Dit ondanks de huidige lage prijzen en grotendeels onevenwichtige discussie over suiker in voeding." Voor het lopende boekjaar rekent het concern echter wederom op rode cijfers.

Focus op biet en riet
"Suiker is een wereldwijde groeimarkt en daarin willen we meedoen", zo benadrukt Lars Gorissen, de topman van Nordzucker, in de verklaring. De Europese Unie blijft de kernmarkt van Nordzucker. "Politici worden echter opgeroepen om een ​​gelijk speelveld te creëren voor onze duurzame suikerproductie." Het Duitse concern bekijkt ook of fusies, overnames of andere vormen van participatie met andere suikerbedrijven binnen de Europese Unie mogelijk is.

Nordzucker richt zich met rietsuiker ook op expansie op de wereldmarkt. "Onze strategische focus ligt op biet en riet", zo zegt Gorissen. Nordzucker heeft in februari een belang van 70% genomen in Mackay Sugar Limited (MSL), de op 1 na grootste suikerproducent van Australië. Daarmee heeft het bedrijf zich toegang verschaft tot de rietsuikerproductie buiten Europa. Deze transactie moet nog steeds worden goedgekeurd door de aandeelhouders van MSL, al verwacht Nordzucker hun fiat te krijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
telert 24 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10882599/nordzucker-ziet-op-lange-termijn-betere-suikerprijs]Nordzucker ziet op lange termijn betere suikerprijs[/url]
midden lange termijn dat is 10 tot 20 jaar.
Lekker hoor , nog 15 jaar bieten telen onder kostprijs.

Ik vermoed als de prijzen nog 3 jaar zo zijn dat er helemaal geen bietenteelt meer is in europa
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden