Agrifoto

Nieuws Droogte

Beregenverbod maand eerder op de Veluwe

4 Juni 2019 - Niels van der Boom

Waterschap Vallei en Veluwe heeft voor een gedeelte van hun gebied een onttrekkingsverbod ingesteld voor beregenen met oppervlaktewater. Het beregenverbod gaat woensdag 5 juni in. In een deel van het werkgebied mag nog wel water worden onttrokken.

Het is het derde waterschap dat een onttrekkingsverbod heeft ingesteld. Een gebrek aan neerslag maakt dat oppervlakte- en grondwaterstanden dalen. Na vorig jaar zijn de voorraden erg laag. Waterschappen proberen hier vroegtijdig op in te spelen.

Uitzonderingen
De gebieden waar waterschap Vallei en Veluwe water kan inlaten uit de IJssel, Nederrijn of randmeren zijn vrijgesteld van het verbod. De lijst met alle polders is op hun website te vinden. Het zijn voornamelijk de hoger gelegen zandgronden die een zeer lage waterstand hebben. Aangezien de verdamping toeneemt, in combinatie met een oplopend neerslagtekort, is het waterschap genoodzaakt maatregelen te nemen.

Met het verbod moet de grondwaterstand worden aangevuld en moet de verslechtering van de waterkwaliteit worden tegengegaan. Naast boeren, mogen ook particulieren, sportvelden en industrie geen oppervlaktewater onttrekken. Vorig jaar stelde het waterschap op 2 juli pas een onttrekkingsverbod in.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden