Agrifoto

Weerupdate GPS-diefstal

Gps-diefstal houdt sector in zijn greep

4 Juni 2019 - Niels van der Boom - 7 reacties

De schrik zit er bij veel loonbedrijven en akkerbouwers goed in. In april kwamen er meldingen uit Zeeland, Noord-Brabant en Groningen en 1 maand later worden steeds meer bedrijven getroffen door gps-diefstal. Daarbij blijft het nu niet alleen bij systemen van John Deere. De politiek en loonwerkorganisatie Cumela roepen de politie op actie te ondernemen.

In korte tijd hebben de gps-dieven hun slag geslagen bij een groot aantal bedrijven in Nederland. Er komen meldingen uit Zeeland, Noord-Brabant, Flevoland, Groningen, Friesland, Gelderland, Overijssel en Drenthe. John Deere is vanwege zijn uitwisselbaarheid populair onder het dievengilde. Echter, de meest recente golf nam het minder nauw. Ook systemen van Trimble en Raven werden gestolen.

Bredere diefstallen
De dieven hebben het niet alleen bij de gps-terminals gelaten. Inmiddels zijn er tevens Isobus-terminals gestolen, onder meer van Kverneland en Amazone. Deze zijn veel beter inzetbaar en hebben daarbij meestal geen abonnement voor het gebruik ervan. Ze zijn daarom gemakkelijk elders te gebruiken. Soms wordt ook de ontvanger meegenomen, maar veelal blijft het bij de schermen.

De leveranciers en fabrikanten tasten nog steeds in het duister waar de dieven vandaan komen en waar de systemen blijven. Een serie busjes en auto's met een Zwitsers kenteken is op meerdere plaatsen in Nederland gesignaleerd. Brancheorganisatie Cumela roept daarom op alert te zijn en foto’s te maken van verdachte voertuigen. De algemene opvatting is dat de dieven afkomstig zijn uit Oost-Europa, waar de systemen ook te koop worden aangebouwd. Daar zijn ze, zonder RTK-correctiesignaal, opnieuw inzetbaar. Wordt een gestolen systeem aangemeld, dan krijgt de fabrikant hier direct een melding van.

50 systemen
Cumela schat in dat tot en met eind mei landelijk 20 tot 25 bedrijven zijn getroffen. Het gaat om minimaal 50 gestolen systemen. De schade loopt in de miljoenen euro’s. Aangezien de ondernemers aangifte doen bij hun lokale politiebureau is de exacte omvang onbekend. Na een Kamervraag liet Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie, weten dat het landelijk politieapparaat meer gaat doen om de dieven op te sporen. Dat het om georganiseerde misdaad gaat, is inmiddels wel duidelijk.

Ondanks de omvang, waarbij op 1 Zeeuws bedrijf meer dan 10 systemen werden gestolen, wordt maar weinig teruggevonden. Daarom ontstaat het vermoeden dat de gestolen systemen worden gedemonteerd voor losse onderdelen of waardevolle metalen. Van minstens 1 geval is bekend dat een Nederlandse ondernemer vanuit Litouwen de gestolen gps-schermen via Whatsapp aangeboden kreeg. Na een controle van de serienummers bleek het inderdaad om gestolen systemen te gaan.

Ook data weg
Naast de diefstal van het systeem, kunnen er meer nare gevolgen zijn. De perceeldata van meerdere jaren (zoals AB-lijnen) zijn namelijk in een klap verdwenen, waardoor de problemen veel groter worden. Soms wordt deze data in een clouddienst opgeslagen, maar dat is lang niet altijd het geval. De verzekeraar vergoedt wel het systeem, maar niet het gemis van de data.

Fabrikanten proberen de systemen gemakkelijk uitwisselbaar te maken, want zo zijn ze snel tussen de voertuigen te wisselen. Helaas is het stelen van zo’n scherm op deze manier een koud kunstje. In de praktijk komt al te vaak voor dat de schuurdeur aan de voorzijde wel op slot zit, maar een loopdeur aan de achterzijde open is. Doe daarom altijd alle deuren en hekken op slot. Bij diefstal is dan braakschade, waar de verzekeraar naar vraagt. Ook zij kijken nauwlettender naar de zaak nu het steeds vaker voorkomt.

Voorzorgsmaatregelen
Neem veel voorzorgsmaatregelen. Let op verdachte situaties en geef deze aan bij de politie. Ook beveiligingscamera's kunnen bij de politie worden aangemeld, zodat zij van de beelden gebruik kunnen maken. Zorg ervoor dat de verzekering goed op orde is en dat alle systemen zijn verzekerd; zeker bedrijven met meerdere systemen voelen er weinig voor om iedere avond terminals te moeten demonteren. Staat de trekker in de kapschuur of in het land, bijvoorbeeld tijdens het beregenen, haal dan altijd alle systemen uit de cabine. Zorg er tevens voor dat je recente back-ups hebt van alle gps-data.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Cagri 6 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10882733/gps-diefstal-houdt-sector-in-zijn-greep]Gps-diefstal houdt sector in zijn greep[/url]
Hiier in België van t zelfde, bij een landbouwer hebben ze zelfs het cabinedak gedemonteerd om het volledige systeem mee te pikken. Ook opbrengstmeters in forsers zij niet veilig! En heb vernomen dat de waakhond bij een collega na de inbraak gedrogeerd leek.
Toch fantastisch gewoon, dat open grenzen beleid.!!!!
Narcos 6 Juni 2019
Via een Roemeense marktplaats kan je de systemen weer terugkopen voor een prikkie.
Kikker 6 Juni 2019
Jammer dat we van onze overheid/justitie niks hoeven verwachten, behalve de blauwe enveloppen dan!
jos 6 Juni 2019
Bewegingsmelders en hoog geplaatste verlichting ,ook buiten . Werkt ook afstotelijk.
schoenmakers1 6 Juni 2019
gewoon zelf recht gaan rijden, heb je al die kostenverhogende onzin niet nodig!
R. Bietje 4 Februari 2020
In Flevoland zijn de afgelopen tijd weer diverse ondernemen bestolen van hun gps apparatuur.

Heeft iemand hier op het BB forum wel eens vernomen dat er systemen terug gevonden zijn?
onderduiker 4 Februari 2020
schoenmakers1 schreef:
gewoon zelf recht gaan rijden, heb je al die kostenverhogende onzin niet nodig!
je hebt helemaal gelijk schoenmakers1 en dan heb je ook veel meer plezier in je werk als nog iets zelf toevoegt zonder hoge extra kosten van deze apparatuur
Rijk wordt je van hetgene wat je uitspaart of niet nodeloos uitgeeft.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden