Shutterstock

Nieuws Akkerbouw

Wat is de schade na noodweer in Engeland?

17 Juni 2019 - Niels van der Boom

In het oosten van Engeland viel woensdag 12 juni in korte tijd een enorme hoeveelheid neerslag. Ook in de dagen daarvoor en daarna regende het behoorlijk. Eén van de belangrijkste akkerbouwgebieden in het land, waar veel groentegewassen worden geteeld, heeft forse hinder ondervonden van de regen. Hoe is het schadebeeld?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Britse media staan bol van de situatie in het kleine plaatsje Wainfleet, nabij de Noordzee. Daar viel in enkele uren tijd ruim 130 millimeter regen. Dat bleek te veel voor de rivier 'Steeping'. Een dijk brak door, waardoor er honderden hectares akkerbouwgrond onder water kwamen te staan.

Ook in de opvolgende week wordt (met enorme pompen) doorgewerkt om het gebied droog te krijgen. Gelukkig voor de inwoners staan er niet meer buien op het programma, maar de schade is al gedaan. Circa 600 huizen moesten worden geëvacueerd.

Voor boeren in het gebied is de neerslag een ramp. Zij kampten hiervoor met een extreem droge situatie, nadat er sinds mei 2018 nauwelijks nog neerslag viel. Ook dit voorjaar was al veel beregend. Dit werk kwam begin juni plotseling stil te liggen toen er flink wat neerslag viel, in combinatie met stormachtige winden en hagel.

Akkerbouwgebieden
Het poldergebied 'The Fens', in het oosten van Engeland, is het zwaarste getroffen. In dit gebied worden vooral veel aardappelen, uien en andere groentegewassen geteeld. In het zuiden van The Fens (Cambridgeshire) viel 60 millimeter tot 70 millimeter. "Aangezien tot vlak voor de buien nog werd beregend, zijn de percelen nu doorweekt", laat een akkerbouwer weten. De schade lijkt op dit moment mee te vallen.

Veel graanpercelen zijn door de hevige neerslag en storm tegen de vlakte gegaan. De gewassen in het overstroomde deel van Lincolnshire kunnen naar verwachting als verloren worden beschouwd. Zelfs de hoger gelegen percelen zijn nauwelijks begaanbaar. Op social media laten Britse boeren zien hoe ze trachten hun percelen te betreden.

Schadebeeld
Net zoals in Nederland kon de droge grond veel regen aan, waardoor de neerslag niet direct tot schade heeft geleid. Het overstroomde gebied is relatief klein. Het weer zal de komende dagen en weken van belang zijn. Het gebied kan namelijk niet nog meer regen aan. Voor dinsdag 18 juni en woensdag 19 juni worden opnieuw zware onweersbuien voorspeld. Een combinatie van hoge temperaturen en vocht zorgt er tevens voor dat op verschillende plekken phytophthorahaarden zijn gevonden.

Natuurramp in Frankrijk
Engelse boeren zijn niet de enigen die met noodweer te kampen hebben. In het zuidoosten van Frankrijk zorgde de regen- en hagelstorm voor fikse schade in boomgaarden, graanpercelen en kassen. Lokale autoriteiten schatten dat 80% tot 100% van de oogst verwoest is. De storm is officieel als natuurramp betiteld, zodat boeren voor financiële compensatie in aanmerking komen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden