Shutterstock

Nieuws Biodiversiteit

Biodiversiteitsmonitor akkerbouw komt dichterbij

19 Juni 2019 - Anne Jan Doorn - 9 reacties

De ontwikkeling van de zogeheten 'biodiversiteitsmonitor voor de akkerbouwsector' is gestart. De monitor wordt in opdracht van BO Akkerbouw, Rabobank, Wereld Natuur Fonds en de provincie Groningen ontwikkeld.

Het doel van deze monitor is dat de akkerbouwers meer inzicht krijgen in de bijdrage die zij leveren aan de biodiversiteit. Tevens moet de monitor aantonen hoe die akkerbouwers hun prestaties daarop verder kunnen verbeteren.

Beloning
Volgens de bovenstaande partijen moet de monitor inspirerend, uniform, werkbaar en geaccepteerd zijn. Daarom wordt er ook samengewerkt met wetenschappers en worden er regionale pilots opgezet om de monitor te toetsen. Uiteindelijk moeten de boeren vanuit de keten beloond worden voor hun prestaties op het gebied van biodiversiteit.

Daarnaast kan de biodiversiteitsmonitor op termijn ook ingezet worden voor een rentekorting bij de bank. "Het moet als een tool dienen voor de nieuwe verdienmodellen in een biodiverse bedrijfsvoering. Ook versterkt het de maatschappelijke waardering voor de akkerbouwsector", zo laten de partijen in een persbericht weten.

KPI's
Door middel van Kritische Prestatie Indicatoren (KPI's) wordt de invloed van de bedrijfsvoering op de biodiversiteit gemeten. Deze KPI's kijken bijvoorbeeld naar grondgebruik, bodem, klimaat en milieu. De monitor is een onderdeel van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Joost 19 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10882927/biodiversiteitsmonitor-akkerbouw-komt-dichterbij]Biodiversiteitsmonitor akkerbouw komt dichterbij[/url]
Het wordt tijd dat er een onzinmonitor komt voor publicaties, voorstellen en dergelijke meer. Alles boven onzinfactor 51 op een schaal van 1 tot 100 moet verboden worden.
De biodiversiteitsmonitor heeft factor 80 of meer dus verbieden.
schoenmakers1 19 Juni 2019
dus aan deze onzin gaat de verplichte heffing op, een club als deze kun je beter kwijt als rijk zijn, premie geven om de boel te laten veronkruiden
???!!! 19 Juni 2019
BO is toch boerengeld??. KAPPEN!!
Geen geld naar kans op nieuwe handboeien voor boeren.
Henk Geerligs 19 Juni 2019
Er is al een KPI voor de biodiversiteit, deze heet de Living Planet Index. Op deze site van onze overheid kun je zien hoe deze zich in de wereld en in Nederland heeft ontwikkeld: https://www.clo.nl/indicatoren/nl1569-living-planet-index
De conclusie is opmerkelijk: in de wereld is de index meer dan gehalveerd maar in Nederland is deze juist toegenomen. De biodiversiteit in Nederland staat er nu dus beter voor dan 30 jaar terug!

Maar waarom dan al die ophef over biodiversiteit in ons land?
Kjol 19 Juni 2019
Saneren door kringloop onzin, we worden als landbouw gechanteerd en gemanipuleerd. Er wordt een frame neergezet dat we de grootste vervuilers en natuurverwoesters zijn, als we een paar decennia verder zijn blijft er een chaotisch landschap achter en is de eens welvarende NL landbouw geschiedenis.
schoenmakers1 20 Juni 2019
volgens mij is het hetzelfde aan de hand als jaren geleden in het oostblok, daar heeft ook de overheid een bloeiende landbouw de nek omgedraaid omdat de ambtenaren alles gingen regelen
Abonnee
Zuidboer 20 Juni 2019
Uiteindelijk moeten de boeren worden beloond voor hun prestaties op het gebied van biodiversiteit.... Wat dat betreft is die worst die in de afbeelding wordt voorgehouden zeer toepasselijk.
agria 2 24 Juni 2019
“uiteindelijk moet de boer vanuit de keten beloond worden” je hebt gehoord hoe het ging met de plannen van Carola Schouten, heel Nederland viel over haar heen toe ze zei dat de consument meer van zijn inkomen aan voedsel moet besteden!
Peter 26 Juni 2019
Het hele glb budget moet via hectare toeslag 100%naar de BOEREN voor een beter verdienmodel van de boer en niet naar allerlei meeeters waar je nul aan hebt zoals nzo,pov,boakkerbouw etc. Door het invoeren van kringloopglas wordt de mee eet club alleen maar groter inclusief controle ambtenaren het gespui dat het werk zelf niet wil doen! Tevens ben ik van het feit begaan dat al onze gegevens worden misbruikt tegen ONS. Hier worden steeds nieuwe controle modellen op ontwikkeld hier vullen de meeeters zich de tassen mee. Vakbond doet niks ,ben al 10tallen jaren het wachten op een landelijke staking van de boeren zij eten zich liever stijf uit de pot samen met geldverstrekker zoals RABO en overig onnozele meeeters.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden