Shutterstock

Nieuws Verenigde Staten

Heeft Amerikaanse boer straks nog genoeg water?

21 Augustus 2019 - Jeannet Pennings - 7 reacties

De Amerikaanse staten Arizona en Nevada, en Mexico kunnen het komende jaar voor het eerst minder water uit de Colorado gebruiken. Het waterpeil in de reservoirs van de rivier daalt al jaren. Lake Mead dreigt zelfs onder een kritisch niveau uit te komen.

Door de extreme droogte zijn de reservoirs van de Colorado-rivier sinds 2000 dramatisch gedaald, zo meldt USA Today. De agrarische bedrijven en steden in het zuidwesten van het land gebruiken al langer meer water uit de rivier dan erin stroomt. Vorig jaar leidde dat al tot forse tekorten in de reservoirs, maar dat werd deze winter gecompenseerd door sneeuwval in de Rocky Mountains. De verwachting is echter dat Lake Mead volgend jaar in een zone komt die ‘Tier Zero’ wordt genoemd. Zoals afgesproken gaan dan de eerste maatregelen van kracht.

Droogterampenplan
In mei hebben vertegenwoordigers van de staten Arizona en Nevada een historische overeenkomst gesloten met de staat Californië. Het gaat om een zogenaamd droogterampenplan. Daarin staat dat Arizona en Nevada een deel van hun watertoewijzingen in het reservoir achterlaten en dat Californië bijdraagt als het waterniveau blijft dalen. Mexico stemde in een afzonderlijk akkoord in om bij te dragen aan Lake Mead, dat nu voor 39% vol is.

De Colorado-rivier en de zijrivieren leveren water voor circa 40 miljoen Amerikanen en ruim 5 miljoen hectare landbouwgrond van Wyoming tot Zuid-Californië. De reducties in waterleveringen moeten een ramp gaan voorkomen. Arizona, de staat die bijna 40% van zijn water uit deze rivier haalt, doet de grootste duit in het zakje. De staat krijgt vanaf 1 januari 2020 6,9% minder water.

Minder water voor landbouw
De waterbezuinigingen vertegenwoordigen 12% van de watervoorziening voor het Central Arizona Project (CAP), dat water via het kanaal levert aan Phoenix, Tucson en andere gebieden. Volgens Chuck Cullom, manager van Colorado River-programma's voor CAP, betekenen de droogtemaatregelen onder andere dat er geen water beschikbaar komt voor de ondergrondse opslagen en dat de CAP-leveringen aan de landbouw 15% lager komt te liggen.

Ook voor de zogenaamde Upper Basin (Colorado, Wyoming, Utah en New Mexico) is een rampenplan opgesteld. Alles bij elkaar moeten dit ervoor zorgen dat de waterniveaus van Lake Mead en Lake Powell, de grootste reservoirs in het land, tussen 2020 en 2026 ondersteund worden. Volgend jaar beginnen de onderhandelingen voor een nieuwe reeks richtlijnen voor het beheer van tekorten na 2026.

Stroom rivier blijft dalen
Al tientallen jaren wordt de Colorado dusdanig intensief gebruikt dat het water zelden de zee bereikt. Ook de opwarming van de aarde heeft deze rivier in toenemende mate beïnvloed. De stijgende temperaturen zorgen voor de helft van het dalende waterpeil, zo toont een wetenschappelijk onderzoek aan. De stroom van de rivier is tussen 2000 en 2019 ongeveer 17% gedaald ten opzichte van het gemiddelde in de twintigste eeuw. De modellen wijzen op een verslechtering van de omstandigheden.

Met het oog op een droge toekomst treft Arizona in het rampenplan ook maatregelen voor de boeren om ‘de pijn te verzachten’. Zo komt er onder meer geld beschikbaar voor initiatieven die het gebruik van grondwater bevorderen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Pinal County, waar de boeren het hardst getroffen worden. Daar komt naar verwachting $9 miljoen beschikbaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Freddy 21 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10883732/heeft-amerikaanse-boer-straks-nog-genoeg-water]Heeft Amerikaanse boer straks nog genoeg water?[/url]
Ik wil even rectificeren, het betreft New Mexico, niet Mexico. Mexico is een onafhankelijk land, New Mexico is een staat in de USA.!
Kjol 22 Augustus 2019
De problemen met watertekorten zijn in Europa nogal wat groter dan in de US.
Boerin 22 Augustus 2019
En onze grote vriend Trump durft nog steeds het klimaatprobleem keihard te ontkennen...
tot hier en niet verder 22 Augustus 2019
Verder weg weet ik het niet, maar hier wordt alles aangepraat, dit doordat het waterschap belang heeft bij problemen, kan er meer geld naar toe, een ambtenaar probeert niet problemen op te lossen, dat doet een ondernemer, de ambtenaar probeert ze in stand te houden, kan hij extra personeel aan nemen, en een treetje hoger in de loonschaal komen, gewoon eigen belang wat er speelt
Abonnee
Kjol 22 Augustus 2019
Boerin schreef:
En onze grote vriend Trump durft nog steeds het klimaatprobleem keihard te ontkennen...
Je kunt wel heel burgerlijk het klimaatprobleem heel hard erkennen, het is gewoon een voldongen feit waar we mee moeten dealen.
Je tegen de klimaatverandering verzetten heeft geen enkele zin, het gefröbel met elektrisch hier en minder koeien daar is een zinloze geld verkwistende exercitie die het klimaat echt niet gaat helpen.
Trump beweegt mee op de golven van de werkelijkheid en roept mss weleens links en rechts iets, hij blijft wel nuchter in ieder geval.
Abonnee
Fortissimo 24 Augustus 2019
Er is me wel eens uitgelegd dat investeren in landbouw ten westen van het stroomgebied van de Mississippi een grote gok is. Verwachting is dat de landbouw in de westelijke staten tgv watergebrek zal worden geminimaliseerd. Dit betreft grondwater afhankelijke teelten. Wat je wel ziet is dat langjarige teelten zoals noten opgang maken. Deze zijn veel minder afhankelijk van irrigatie.
jan veltkamp 24 Augustus 2019
@Boerin, Trump beweert helemaal niet dat er geen klimaat veranderingen zijn. Het gaat erom hoeveel invloed de mens hierop heeft. Hier onder NL zitten steenkool lagen gevormd tijdens een tropische periode en we hebben hunebedden met steen uit de ijstijd. Toen veranderde wereld ook zonder invloed van mensen. Waarom mag de aarde nu ineens niet meer veranderen? Niet het sterkste individu overleeft maar die zich het beste aanpast aan nieuwe omstandigheden. In plaats van proberen alles bij het oude te laten, laten de mensen zich gewoon eens leren aanpassen aan nieuwe tijden.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Weerupdate met Robert de Vries

Komt er binnenkort een einde aan de moesson?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden