Agrifoto

Nieuws Suikerbieten

Suikergehalte in bieten relatief hoog

26 September 2019 - Kimberly Bakker

Het suikergehalte in de bieten lijkt dit seizoen relatief hoog te zijn, meldt Suiker Unie in een persbericht. Daarentegen meldt de organisatie dat de wortelopbrengst iets lager zal uitkomen dan eerder werd verwacht.

Nu vanuit nagenoeg alle gebieden suikerbieten worden geleverd, krijgt Suiker Unie een goed beeld van de eerste signalen over de opbrengst. De organisatie houdt de suikeropbrengst onveranderd op 14 ton per hectare, maar schrijft wel dat het suikergehalte relatief hoog ligt. Die komt in deze week uit op 16,5% Daarentegen zal de wortelopbrengst naar verwachting lager uitkomen dan eerder werd verwacht: 82 ton per hectare.

Nog steeds droog
Suiker Unie meldt dat het regionaal nog steeds droog is. Het bedrijf ziet in het oosten en zuidoosten van Nederland veel gelijkenissen met vorig jaar, gezien de hoeveelheid neerslag hier opnieuw zeer wisselend is: van enkele millimeters tot soms bijna 100 millimeter. "Op sommige percelen is afgelopen week zelfs nog beregend. Daar lijkt het erop dat de groei achterblijft bij de rest van Nederland", zo schrijft het.

Daarnaast meldt het dat ook het rooien van de bieten uit de harde grond niet eenvoudig is. "Bij een (te) hoge snelheid ontstaat er extra bietverlies, het slaphangende en verdorde blad is daarnaast moeilijk volledig te verwijderen", zo concludeert de organisatie.

Aantasting door cercospora
Verder wordt uit alle gebieden gemeld dat de aantasting door cercospora verder uitgebreid is. Die uitbreiding is volgens Suiker Unie het gevolg van de infecties van de afgelopen weken. "De ernst hiervan kan toenemen door het versneld afsterven van blad. Een bespuiting heeft nauwelijks of geen effect meer", zo waarschuwt het.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden