Shutterstock

Nieuws Countus Akkerbouwindex

Herstel akkerbouwmarkten is erg broos

11 November 2019 - Niels van der Boom - 1 reactie

Na 2 maanden met een iets positievere toon wist de Countus Akkerbouwindex dit sentiment gedurende oktober te materialiseren. Met het bekend worden van de voorlopige opbrengstraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kan een beter beeld worden gegeven van het rendement in de akkerbouwsector.

In week 43 bereikte de Countus Akkerbouwindex wederom een niveau van boven de 90 punten. Dit gebeurde voor het laatst kortstondig in week 30 (eind juli). De keer daarvoor was in week 20 (half mei). Gedurende oktober toonde de Index een licht stijgend beeld. De maand begon met 85,8 punten en eindigde uiteindelijk op 90,7 punten. In week 43 werd een voorlopig hoogtepunt van 91,4 punten bereikt voor dit afzetseizoen.

De reden voor deze opleving is terug te vinden bij de prijsvorming voor fritesaardappelen op de aardappeltermijnmarkt in Leipzig. Het aprilcontract bereikte daar 25 oktober een prijsniveau van €17,80 per 100 kilo. Vervolgens daalde dit niveau weer, om de maand af te sluiten op €16,90 per 100 kilo. Deze prijs wordt ook begin november gehanteerd.

Stijgende uienprijs
Tegelijkertijd wist de Emmeloordse zaaiuiennotering (30% tot 60% grof) op 23 oktober een sprongetje te maken van €11 naar €12,50 per 100 kilo, waar hij sindsdien vast op noteert. Ook de Rotterdamse voertarweprijs heeft een vlak verloop.

Op de laatste dag van oktober presenteerde het CBS zijn voorlopige oogstraming voor zaaiuien, consumptieaardappelen en suikerbieten. De opbrengsten liggen flink hoger dan het door droogte getekende 2018, maar slechts nipt boven of op het meerjarig gemiddelde.

Nieuwe cijfers
De Akkerbouwindex rekent met de arealen, opbrengsten en prijsvorming. Zo kan de sectorbarometer een beeld geven van de situatie bij akkerbouwers. Met deze cijfers wordt, ook met terugwerkende kracht, een beter beeld gegeven van het rendement in de sector. In januari volgt de definitieve raming.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Thomas 11 November 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10884627/herstel-akkerbouwmarkten-is-erg-broos]Herstel akkerbouwmarkten is erg broos[/url]
Groenten gaan nog duur worden de komende maanden door alle weersomstandigheden.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden