Shutterstock

Nieuws Gewasbescherming

Belangrijke insecticide thiacloprid valt af

12 November 2019 - Niels van der Boom - 34 reacties

Gedurende het overleg van SCoPAFF op 22 oktober hebben de Europese lidstaten ingestemd met het verbod op thiacloprid, een insecticide. Die werkzame stof wordt geproduceerd door Bayer en onder andere gebruikt in de middelen Calypso en Biscaya 240 OD.

Een petitie riep eerder al op tot een verbod in de Europese Unie, en ook voedselwaakhond EFSA was negatief over de vernieuwing van de licentie, die begin 2020 afloopt. EFSA is bang dat het middel kankerverwekkend is, verstorend werkt op de vruchtbaarheid en schadelijk is voor bijen en andere bestuivers.

Meerderheid voor verbod
Tijdens het overleg was de meerderheid voor een verbod. Julia Klöckner, de Duitse minister van Landbouw, sprak zich afgelopen jaar uit over een verbod, waar ook haar Nederlandse collega Carola Schouten zich achter schaarde. In Frankrijk is thiacloprid sinds vorig jaar verboden. Naast deze licentiehernieuwing van deze insecticide, werd ook over andere middelen gesproken. Het voor Nederlandse boeren belangrijke Mancozeb heeft een verlenging van 1 jaar verlenging, omdat de beoordeling nog niet afgerond is. Op 31 januari 2020 loopt de licentie van de fungicide af. Ook dit middel ligt zwaar onder vuur.

Greenpeace zegt tevreden te zijn dat thiacloprid verboden wordt. Echter, liever nog ziet het een verbod op alle insecticiden en middelen die voor insecten gevaarlijk zijn. Voor Nederlandse boeren betekent het een groot gemis. Calypso wordt namelijk onder meer ingezet als luisbestrijder in de pootaardappelteelt, maar ook tegen coloradokevers. Sinds dit voorjaar, met het gemis van de neonicotinoïden-zaadcoating bij suikerbieten, werd Calypso tegen de (perzik)bladluis ingezet. Juist door deze plotselinge piek heeft EFSA negatief geoordeeld over een verlenging. In veel kleine teelten werd Calypso toegelaten. Volgens Bayer gaat het om 500 individuele toepassingen. Die gaan nu allemaal verloren.

Of boeren het middel Calypso en Biscaya in 2020 (of 2021) nog in mogen zetten, is niet bekend. Details over de verkoopdatum en opgebruiktermijn worden eind november gepubliceerd. Als alternatief voor Calypso kunnen bijvoorbeeld Gazelle (acetamiprid) of het middel Closer (sulfoxaflor) worden ingezet.

Zijn middelen wel schadelijk?
Een saillant detail is dat het nieuws bijna tegelijk komt met dit artikel van de WUR. Jaren zijn de gewasbeschermingsmiddelen als grote boosdoener aangewezen voor de wintersterfte onder de bijen. Echter, uit nieuw inzicht van bijenonderzoekers blijkt dat de rol, van onder andere neonics, zwaar wordt overschat. Dat zeggen wetenschappers en bijenexperts Bram Cornelissen en Tjeerd Blacquière.

"In gemiddeld 30% van de onderzochte bijenvolken worden residuen van chemische gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen", zegt Cornelissen in een recente publicatie van het WUR-magazine Resource. "In 12% van de gevallen gaat het om neonicotinoïden. De relatie met wintersterfte is niet aantoonbaar. De 3 belangrijkste neonics zijn sinds 2013 beperkt verboden en sinds 2018 volledig. In de studie is geen effect te zien. Er zijn genoeg studies die een effect laten zien op bijen, maar niet in verband met wintersterfte."

Collega Blacquière is het met hem eens: "De rol van neonics is altijd al overdreven. De discussie loopt al jaren. Tal van imkers hebben nooit last gehad van wintersterfte. Het is een kwestie van zorgvuldig imkeren." De varroamijt is volgens de wetenschappers de grootste veroorzaker van de wintersterfte. Dat gewasbeschermingsmiddelen in beeld kwamen, is het gevolg van diverse tv-uitzendingen en de politieke interesse die volgde. Inmiddels is de wintersterfte sinds 2012 meer dan gehalveerd. Experts zoeken de redenen hiervoor in verschillende factoren. Bij wilde volken is dat nog lastiger vast te stellen. Bij de WUR wordt nu gewerkt aan soorten die beter tegen varroa kunnen.

Koolzaadtekort
Het insecticideverbod heeft nog een belangrijk neveneffect op de bijen. Sinds 2013 is het verboden neonics in te zetten bij de teelt van koolzaad. Juist dit 'gele goud' is voor bijen zeer belangrijk. Door de vele misoogsten kelderde het koolzaadareaal in Europa naar het laagste niveau in 13 jaar tijd. De teelt is voor de akkerbouwers te onzeker geworden, waardoor de imkers geen percelen meer kunnen vinden. In plaats van zelfvoorzienend te zijn, importeert de Europese Unie nu grote hoeveelheden van het oliehoudend zaad. Het Verenigd Koninkrijk, waar de teelt de grootste klap kreeg, importeert naar schatting 515.000 ton in 2020. Het meeste hiervan is afkomstig uit Oekraïne, of andere niet-EU-lidstaten, waar neonics nog wel zijn toegestaan. De Britse landbouwsector is daar woest over.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
34 reacties
jpkievit 12 November 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10884648/belangrijke-insecticide-thiacloprid-valt-af]Belangrijke insecticide thiacloprid valt af[/url]
Dit is op te lossen door 2maanden geen producten meer te leveren weer leveren als onmisbare middelen zoals roundup carbendazim en calypso weer een toelating krijgen voor 5jaar een app groep gaat de buitenlanse import onverkoopbaar maken dit is het begin van hardere boerenactie om niet falliet te gaan en om de hypotheek te kunnen aflossen
petatje 12 November 2019
Ja het was de VARA met Zembla die een oude imker met grote baard zijn zegje liet doen als zogenaamde specialist! De man had geen titel en ook geen nadere specificatie waarom hij alles hiervan wist. Gewoon bewuste volksverlakkerij zonder ook maar een grijntje van wetenschappelijke onderbouwing! Daar reageren die nietswetende politici op met de consument straks als slachtofder. Zelfs de veganist zal zo nu en dan een wormpje moeten eten bij zijn vegafood! Niets nieuws trouwens, Marcel van Dam als varajournalist destijds joeg met een bukskogeltje op een fles de frisdrankfabrikant van Exota in het faillisement. Van de socialisten moet je het hebben!!!
Harry 12 November 2019
Zembla zijn de grootste ratten, altijd tegen grote bedrijven etc. Alles kapot willen maken. Totdat we weer in naakt rondlopen met een blaadje voor de edele delen.
Kjol 12 November 2019
Wat moet ik lachen, de grootste politieke klunzen ter wereld zitten in west europa, nominatie in guinnes book of records waard.
Pippi 12 November 2019
Ja hoor daar gaan we weer. Kortzichtige boeren fel uithalen tegen verbod op giftige bestrijdingsmiddelen.
Typisch natuurlijk want ze denken we allemaal weer alleen over hun eigen belangen.
Het interesseert de boeren hier op dit soort forum helemaal geen moer of natuur en milieu aangetast worden door dit soort gevaarlijke stoffen.
ALLES MAAR ONTKENNEN...
BESTRIJDINGSMIDDELEN ZIJN NIET GEVAARLIJK....
KUNSTMEST IS NIET SLECHT VOOR BODEMLEVEN
INTENSIEVE GROOTSCHALIGE LANDBOUW IS VOOR ALTIJD HOUDBAAR...
MEGASTALLEN ZIJN DUURZAAM...
ENZ.
Wat leven jullie in een droomwereld
Alle feiten ontkennen.
Ga zo door
Ook goed voor je eigen kinderen die later een verpestte wereld erven door toedoen van hun hebzuchtige kortzichtige milieu vervuilende ouders!!!
Schaamte? Wel nee
Ikke ikke ikke en de rest mag stikken (in fijnstof, stikstof en mestberg
schoenmakers 1 12 November 2019
ja hoor, daar gaan we weer pippie (de clown) ik geloof niet dat jij jezelf serieus neemt met alle onzin die je hier schrijft, de doodste gebieden in Nederland zijn toch echt wel de gebieden die bij de natuurbeherende instantie zitten, die maken alles kapot onder het motto van natuur, daar moeten ze ook steeds weer nieuwe gebieden toevoegen, omdat ze iedere keer alles verknallen wat in hun handen komt, als je echt iets met het nageslacht op hebt zou je je keren tegen de natuurbeherende instanties, maar de werkelijkheid is voor jou niet belangrijk, maar je eigen waanideeën
drent 12 November 2019
tuurlijk Pippi, jij laat de auto ook staan en kookt op een hout fornuis en je hebt natuurlijk geen stroomvreters in huis gehaald de laatste 10 jaar, pfff makkelijk he anderen op de schuld te geven en zelf niks doen
Abonnee
Roy 12 November 2019
daar komen ze nu mee bij de WUR dat neonics niet schadelijk zijn! Europa prijst zichzelf weer eens enorm uit de markt. Voedselschaarste in aantocht!
drentse akkerbouwer 12 November 2019
Pippi, ten eerste de vraag wat u toevoegd tijdens het wassen van uw kleren? gaat er ook een een mooie samengeperste tablet in uw vaatwasser? En ook een lekkere wc verfrisser in de pot waar al uw uitwerpselen en medicijnresten in verdwijnen? na het betalen van de rioolheffing is het natuurlijk uw probleem niet meer.....

kunstmest, hoe moet er iets groeien op onze gronden als de samenstelling wat wij mogen gebruiken op onze gronden niet te krijgen is uit dierlijke mest of compost? naast restproducten uit bijvoorbeeld een fermentatie proces zou er in sommige gevallen wel wat stikstof bij gestrooid moeten worden (helaas).

een megastal niet duurzaam? vertel, leg uit in welk opzicht?
minder bewegingen van vrachtverkeer voor aan of afvoer van producten, veelal door nieuwe technieken energiezuiniger, grotere leefruimtes met betere pijplijnen, beter stalklimaat en minder uitstoot door gebruik van emissie arme vloeren en luchtwassers.

daarna over onze kinderen, u verwijt ons dat wij agrariërs de wereld hebben vervuild en verpest voor onze kinderen, zult u zich even in willen lezen welke bedrijfstak wel aan reductie van Co2 en Stikstof heeft gehouden, en dat uw bevolkingsgroep de vervuiling heeft veroorzaakt.

maar als wij deze al verpest hebben, 1 tip neem dan geen kinderen.....
drentse akkerbouwer 12 November 2019
Pijplijnen = looplijnen
schoenmakers 1 12 November 2019
schoenmakers 1 12 November 2019
de duim omhoog is niet doorgekomen, maar wel gewenst!
Hans Vantieghem 13 November 2019
En wie gaat al die monden te eten geven als we terug produceren zoals in de jaren 40 - 50 .
Tarwe : 5000 kg , suikerbieten : 40 ton á 14 % enz...
In België is er een popgroepje met een song met als titel : zou een klein beetje oorlog ...
Het zou misschien de ogen van velen openen hoe belangrijk landbouw is .
Pippi 13 November 2019
Beste boeren. Helaas hebben jullie geen idee hoe milieuvriendelijk ik leef. Dat is jammer maar jullie veronderstellingen van hoe ik leef kloppen niet. Ik leef modern maar ook zeer milieubewust samen met mijn partner. We gebruiken milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen (groen zeep, Klok waspoeder en schoonmaak azijn. Nee geen luchtverfrissers of wc blokjes of andere troep) ook eten we voor circa 70 a 80 procent biologisch. Daarnaast de laatste jaren samen op vakantie met trein of auto en al vier jaar niet meer gevlogen.
Daarnaast 10 zonnepanelen op mijn dak en koken op inductieplaat.
Huis goed geïsoleerd. We rijden in een kleine Opel.
Ja niet volledig duurzaam want er moet nog van het gas af (zijn we mee bezig) en willen de volgende auto binnen een paar jaar elektrisch doen (opladen thuis op groene stroom)
Maar waarom ik dit vertel is natuurlijk om helderheid te scheppen en false verwijten weg te nemen. Ik leef niet zoals jullie zelf bedenken DUS de schuld van milieuvervuiling weer op mij afschuiven werkt helaas niet.
Nu even terug naar het onderwerp. Ontkennen boeren die kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken dan dat deze middelen geen schade berokkenen aan het milieu/natuur?
Waarom zijn de soorten en aantallen van o.a. vogels en insecten bijvoorbeeld de laatste 50 jaar zo dramatisch achteruitgegaan?
Natuurlijk geef ik niet de schuld van natuur en milieuschade alleen aan de boeren. De stedelingen zijn ook vaak verkeerd bezig met hun vele vliegreizen, grote SUV's en consumptie van goederen plus wonen in niet energiezuinige woningen.
Uiteraard doen ook nog veel burgers allerlei soort troep in de wc, wasmachine of gootsteen. Dat is ook erg naive en vervuilend.
Ik zelf ben voor een goede prijs van gezonde voedselproducten en vindt ook dat de consument bereid moet zijn meer te betalen voor duurzamer geproduceerde voedsel.
Veel boeren worden nu al door inkopers van grote bedrijven (o.a. supermarkten enz.) al uitgeknepen en dat is schandalig.
Hoe kan een boer iets verdienen als een krop sla in de winkel ligt met een prijs van 60 cent??? Dat kan toch nooit rendabel zijn voor een boer.
Ik ben al lange tijd grote voorstander van een biologisch (ecologische) landbouw. Niet de soort biologische landbouw dat nu veelal grootschalig wordt gedaan in Duitsland en Nederland enz. want dat is ook kantje boord biologisch.
Wat moet gebeuren is biologische landbouw op een normale schaal (uiteraard zonder de soms twijfelachtige bestrijdingsmiddelen die nu nog soms zijn toegestaan)
Een echte biologische landbouw is in staat om de Nederlandse bevolking geheel in zijn voedselbehoeften te voorzien. Ja de export zal dan grotendeels wegvallen MAAR alle boeren kunnen dan produceren voor de lokale markt.
Daarbij zal het zo zijn dat de consument een stuk meer zal moeten gaan betalen voor zijn biologische voedsel. Dat komt wel vanzelf wanneer de burger eindelijk ook zijn milieuverantwoordelijkheid gaat nemen. Ook de overheid moet hierin strenger optreden en ervoor zorgen dat de prijzen voor landbouwproducten eerlijker zijn.
Een eerlijke prijs dus voor (biologische) landbouwproducten

De overheid moet hierbij opkomen voor de boeren en een eerlijke prijs garanderen. Goedkope rommel uit het buitenland moet geweerd worden.

Abonnee
Jantje 13 November 2019
De vogelstand achteruit gegaan door het gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen? Jij gelooft ook alles wat de Groenlinkse media je vertellen. Ten eerste is de vogelstand in zijn totaal helemaal niet achteruitgegaan. Kijk eens naar de toename van de ganzenpopulatie. Daarnaast is de achteruitgang van de weidevogels te wijten aan de toename van de predatoren als vossen en roofvogels.
Pippi 13 November 2019
Oh en voordat (bijna) iedereen hier weer de biologische landbouw sector weer gaat afkraken en verwijten dat er niet genoeg productie geleverd zal worden of dat biologisch maar een kleine nichemarkt is voor hippies??? of dat dan alle akkers overwoekerd worden door onkruiden.
Hoe weten jullie dat? Hebben jullie het dan wel geprobeerd? (omschakelen naar een ECHTE biologische methode)
Eerst maar alle feiten op tafel voordat men algemene conclusies gaat trekken die in de praktijk gewoon niet kloppen!
Ga eerst kijken bij een van de vele succesvolle biologische boeren die het wel ontzettend rendabel en goed doen. Ik denk dat je dan versteld zou gaan kijken van de mooie resultaten en bedrijfsresultaten.
Natuurlijk zijn er ook prutsers en nep biologische boeren die er een potje van maken. MAAR er bestaat echt wel een club bioboeren die uitstekende bedrijfsresultaten leveren. Qua productie en rendement.
Uiteraard is de opbrengst dan iets minder (in de regel 5 tot 20 % minder maar daarentegen zijn de prijzen weer een stuk hoger dus netto bereik je hetzelfde.
Een omschakeling naar biologisch betekent ook een omschakel periode van een paar jaar maar daar is weer compensatie voor vanuit o.a. de overheid.
Durf het gewoon aan want degene die nu de moed heeft om over te schakelen naar ECHT biologisch (met diversiteit in producten en natuurlijk wel minder vee) zal zichzelf als ondernemer gaan redden en wordt ook toekomstbestendig.
Biologisch (ecologisch) boeren = een gezond bedrijf, stabiele en gezonde inkomen, gezonde bodem en meer biodiversiteit naast een netto klimaatneutrale bedrijfsvoering. Allemaal aspecten die ervoor zorgen dat je dan veel beter voorbereid bent voor een nieuwe toekomst dat 100% zeker gaat komen.
Op de oude weg verder gaan leidt je alleen een moeras in. Wie wil dat nou voor zijn onderneming/familie boerderij....nakomelingen.
Kies nu voor een betere toekomst en schakel om hoe spannend dat in eerste instantie lijkt je zult na een paar jaar al de vruchten hiervan gaan oogsten.


Pippi 13 November 2019
Beste Jantje
Dat bedoel ik nou weer. Steeds de schuld zoeken bij andere oorzaken. In jouw visie is er geen achteruitgaan in de vogelstand??? Heb je dan alle gegevens van vogeltellingen van de afgelopen 50 jaar doorgenomen? Geloof je helemaal niet wat o.a. natuurorganisaties (zoals Vogelbescherming Nederland enz.) concluderen uit hun zeer uitgebreide veldonderzoeken. Schrijf je al hun onderzoek af als pure onzin????
Ja er zijn meer ganzen maar dat zijn grazers en die doen het natuurlijk goed met alle weides vol gras in Nederland. Een gans is een graseter en graast net zoals een stuk vee. Andere vogels zijn veel meer afhankelijk van diverse insecten enz.
Je moet wel even goed de feiten weten voordat je zulke kortzichtige conclusies trekt over o.a. vogelstand en oorzaken van de achteruitgang. Ja natuurlijk geef Groenlinksers en vossen de schuld maar denk ook even na over de effecten van veel kunstmest gebruik en bestrijdingsmiddelen.
De insecten stand neemt al jaren achtereen af. Daar zijn tientallen onderzoeksrapporten over gepubliceerd door een zeer divers aantal organisaties.
Zijn die dan volgens jou allemaal onbetrouwbare linkse clubjes die samenzweren tegen de boeren????
Je lijkt mij een beetje achterdochtig en je gelooft te veel in complot theorien helaas.
Ga nou eens eerst even wat meer lezen (wetenschappelijke tijdschriften, rapporten enz.) en dan bedoel ik niet alleen maar sensatiekrant de Telegraaf.
Houd ook aub op met fake nieuws geloven en wordt eens wakker.
Grutto 13 November 2019
Met zulke mensen als Pippi gaat Nederland kapot inclusief weidevogels
Abonnee
Hannes 13 November 2019
Iedereen roept maar dat we allemaal biologisch moeten gaan telen in Nederland maar komt Pippi dan ook de gehele zomer onkruid wieden met al haar vrienden en nog een paar honderduizend oostblokkers om het arbeidsplaatje in te vullen want daar hoor je nooit iemand over.
Abonnee
Jantje 13 November 2019
Fake nieuws? Hier de vogeltellingen van Sovon: https://www.sovon.nl/nl/soortinformatie. Vertel maar welke soorten significant zijn afgenomen de afgelopen veertig jaar. Ja, inderdaad enkele soorten zijn er minder maar veel meer soorten zijn substantieel toegenomen. Weleens van "Survival of the fittest" gehoord? Sinds de oerknal neemt het aantal diersoorten toe en soms valt er eentje af maar dit kun jij niet alleen toeschrijven aan de gangbare landbouw. Wie is er nu hier achterdochtig en gelooft er hier nu in complottheorieën?
Fries 13 November 2019
Hoog tijd voor een maandje rammelende magen in Nederland. Knettergek!!!!!!!!
Alleen honger kan ons redden
???!!! 13 November 2019
FDF let's go!

kiezen we melk of gooien we alles plat?
drent 13 November 2019
Pippi je bent niet goed voorgelicht, elk jaar wordt hier op een vergadering van de vogelbescherming de hoeveelheden eieren en kuikens bijgehouden en soms gefilmd, wat blijkt daarui, dat de meeste eieren en kuikens opgevreten worden door andere dieren, in een proef samen met Staatsbosbeheer bleek zelfs waar de jagers de vos mochten bejagen dat meer dan 90% van de nesten wel uitkwamen en uitvlogen, dus trek je conclusie maar. Boeren weten het al veel langer, zie het zelf ook als we op het veld aan het werk zijn, de buizerd en valk en de vos zit al te wachten totdat je weg bent en weg zijn de eieren of kuiken en zelfs jonge hazen maar goed degene in de stad weet het natuurlijk allemaal beter. En nog even over bio, ja ook hier vlakbij mij zit een bioboer en die kan 9 van de 10 x zijn produkt niet kwijt omdat de markt overvoerd is, hij zegt zelfs dat hij moet oppassen dat hij zelf op enig moment niet teveel aanbod moet geven om zijn markt niet kapot te maken, laat staan dat er nog veel meer boeren gaan overschakelen.
Pippi 14 November 2019
Nu zijn de eerste kleine maatregelen van de overheid besloten om stikstof aan te pakken. Maar jullie begrijpen héél goed hoop ik dat inkrimping van de Nederlandse veestapel Dé volgende maatregelen gaat worden.
Dat staat al 100% vast.
Een inkrimping van 30 tot 50% zit er zeker aan te komen. Jammer hè.
Ik zou maar nog feller gaan demonstreren. Nederland laten verhongeren (nieuwe honger winter veroorzaakt door boeren) gepantserde tractoren mee, honkbalknuppel.... lekker dan nog je zin proberen te krijgen met keiharde actie.
Wacht maar dan af hoeveel sympathie en steun je dan krijgt van je medemens (m.a.w. de rest van Nederland circa 17 miljoen inwoners die zich dan eens een keer massaal tegen de boeren gaan keren!!!
Stadsmens steeds de schuld geven van jullie eigen ellendige bedrijfs keuzes is natuurlijk totale flauwekul!!!
GET A LIFE!!!
Achmed 14 November 2019
@Pippi zolang er anno NU op deze aarde mensen sterven van de honger in bijvoorbeeld gebieden als Afrika waar te weinig eten groeit en waar WIJ de olie uit de grond pompen!!,, dan vind ik het meer als gerechtvaardigd dat Nederland voor deze mensen voedsel produceert.

Ik vind jouw dan ook een erg egoïstisch type!

en m.b.t. jouw standpunten alles wat in Nederland is toegestaan aan producten in de landbouw is getoetst aan wetenschappelijk onderzoek!

Jij verdient mijn respect dus NIET
agria 2 14 November 2019
als ik als boer van tegen de 60 terug kijk naar hoe het er ongeveer 45 jaar geleden voor stond zijn we heel veel vooruit gegaan. We hebben nu weer uilen in de schuur, reigers in de sloot en in de windsingels rond het erf wemelt het van vogels insecten en allerlei ander leven. Er is de laatste decennia veel ten goede veranderd met middelen die veel vriendelijker zijn dan vroeger. Ik zou zeggen BELEID OP BASIS VAN FEITEN!
drent 14 November 2019
Pippi als de helft vd veestapel weg is waar moeten wij dan onze gewassen mee bemesten, met meer kunstmest, nee dat is goed voor het milieu. Nu zal je antwoord wel zijn dat het er zonder ook wel wil groeien, helaas dat gaat niet net zo min dat een mens moet eten moet een plant dat ook
Abonnee
roy 16 November 2019
pippi leeft totaal in een waanwereld. Er is geen vraag naar biologisch voedsel daarom is er maar een handvol boeren overgeschakeld. Mensen kijken eerst naar hun portomonnee en bovendien is het gangbare voedsel van uitstekende kwaliteit. Dat zijn allemaal consumentenkeuzes en daar heeft de overheid niks mee te maken in een vrij land. En inderdaad voor de geliefde 'kringlooplandbouw' is mest nodig maar dat moet voor de helft verdwijnen, kan dit plan van Schouten dan nu per direct in de prullenbak?
regelbedenker 16 November 2019
gangbare voedsel is van betere kwaliteit als het biologische
JJ Gootjes 17 November 2019
Pippi, Zou jij je uitwerpselen kunnen opsparen tot april, Dan kan ik zonder mest van dieren biologische producten gaan produceren voor jouw medestanders. Kun je het klimaatneutraal in zuidschermer krijgen? misschien shell brandstof gebruiken, die planten er een boompje voor terug.
Kringlooplandbouw is toch de toekomst? Wie goed doet, goed ontmoet.
Kjol 17 November 2019
Pippi is helaas zoals velen tegenwoordig het spoor compleet bijster.
Akkerbouwer 17 November 2019
Pippi hoe wil je met je 10 zonnepaneeltjes überhaupt een auto laten rijden??
Das hooguit 3000 wp aan vermogen dat je hebt liggen, en dan wil je nog van het gas af!!!!

Ohja gewoon groengrijze stroom uit het buitenland kopen voor een goed gevoel en voor de rest anderen de schuld overal van geven.

Trouwens gebleken is dat een Mercedes diesel milieuvriendelijker is dan een elektrische auto en dus ook als uw opel.
wolle sok 17 November 2019
beste Pippi, ben zelf biologisch ,stop er ook niet mee maar er wordt wel heel veel eten weggegooid in de biolandbouw, puur omdat de kwaliteit gewoon superslecht is. Daar heb ik wel regelmatig moeite mee, zeker in een tijd waar duurzaam het toverwoord is. Er mislukt teveel en arbeid wordt een steeds groter probleem ,ik zie een zelfde situatie als 50 jaar geleden en dan tebedenken dat we steeds meer monden moeten voeden, gaat met alleen biolandbouw niet lukken...….
Cagri 19 November 2019
@pipi: waarom start u niet met een biologisch bedrijf, als het volgens u zo simpel is en de gangbare boeren toch te dom zijn om om te schakelen? En kan u dan bij Europa gaan pleiten om de internationale handel met niet 100% bio landen te stoppen, anders is het allemaal tevergeefs.
Oh ja, en schaam u met uw oude (dus vervuilende) Opel en droom niet van een volgende elektrische wagen, want die onderdelen komen veelal uit landen met even lage milieu- als arbeidsvoorwaarden, nee nee, voor u een mooie Hollandse fiets, da’s pas milieubewust ( met houten wielen, want rubberproductie is ook niet echt milieuvriendelijk)
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden