Agrifoto

Inside Aardappelen

Ramp dreigt voor Britse en Ierse aardappeloogst

14 November 2019 - Redactie Boerenbusiness

De aardappeloogst in Groot-Brittannië en Ierland dreigt uit te lopen op een drama. De oogst verloopt uiterst moeizaam door regen en slecht watermanagement, waardoor veel hectare nog steeds niet is gerooid. Hierdoor dreigen de aardappelen op de Britse en Ierse eilanden weg te rotten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hiervoor waarschuwt Minette Batters, president van de National Farmers Union (NFU). Volgens Batters zit nog circa de helft van het Britse areaal in de grond, al laten eerdere schattingen zien dat nog ongeveer 30% van de aardappelen in de grond zat. In Ierland is, volgens meerdere berichten op social media, slechts 40% van de aardappeloogst binnen.

Overstromingen
De weersvooruitzichten voor de Britse en Ierse eilanden zijn ook weinig positief, zei weerman Robert de Vries eerder in zijn weersverwachting op Boerenbusiness. Volgens Batters zijn vooral veel aardappelpercelen langs rivieren niet te rooien. Door de vele regen zijn veel percelen buiten hun oevers getreden, met overstromingen tot gevolg.

Dit was met name in de Britse regio Somerset het geval. De president van NFU doet in The Telegraph dan ook een oproep aan de regering om meer ruimte te maken voor rivieren, om zodoende overstromingen beter aan te kunnen. Hierbij zouden boeren onder andere betaald kunnen worden voor het opslaan van water op hun percelen.

Tekort dreigt
Wanneer de aardappelen niet meer kunnen worden gerooid, dan dreigt in Groot-Brittannië volgens Batters op termijn een tekort. Daarbij komt dat veel akkerbouwers slecht het nieuwe oogstjaar 2020 ingaan, doordat op dit moment geen wintergewassen kunnen worden ingezaaid.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden