Agrifoto

Nieuws Suikerbieten

Veel suikerbieten zitten nog in de grond

20 November 2019 - Jeannet Pennings - 1 reactie

Suikerbieten voor de late leveringen worden momenteel nog maar mondjesmaat gerooid. De oorzaak zijn de aanhoudende natte weersomstandigheden. Suiker Unie schrijft dat 39% nog in de grond zit en dat het tarragehalte toeneemt.

Volgens de weersvoorspelling volgt nu een droge periode en die is meer dan welkom. In diverse regio's kost het nog steeds de nodige inspanning om alle bieten tijdig voor het leveren gerooid te krijgen. Op zandgronden in het noorden van het land hebben telers nog de grootste klus te klaren, want daar zit nog 49% van de bieten in de grond. Op de noordelijke kleigronden is dat percentage met 25% het laagst.

Wisselende tarragehaltes
Het natte weer zorgt tevens voor wisselende tarrapercentages. De grote regenval op de bietenhoop werkt hierin niet mee. Suiker Unie signaleert over de gehele linie een oplopend tarrapercentage. In de eerste week van de campagne was dat gemiddeld 8,4% en dat is laag, al is het percentage inmiddels opgelopen tot 13,3%. In de Haarlemmermeer wordt zelfs 19,1% genoteerd.

De bietencampagne ging in september zoet van start. In de eerste week kwam het gemiddelde suikergehalte uit op 15,9%. In de weken daarna is dat percentage nog iets toegenomen. Inmiddels meldt Suiker Unie dat het gehalte nauwelijks verandert. Afgelopen week werd een percentage van 16,5% gemeld. Het hoogste percentage komt uit Goeree-Overflakkee (17%), terwijl de regio's Graafschap/Achterhoek en Midden-Brabant (klei) met 15,6% genoegen moeten nemen.

Temperatuur bietenhoop
Suiker Unie adviseert de telers om vliesdoek te gebruiken. "Uit onderzoek blijkt dat dit een positief effect heeft op de kwaliteit van de bieten en het tarragehalte na bewaring. Dit ten opzichte van onafgedekt bewaren." Het verloop van de temperatuur bij bewaring wordt gevolgd met sensoren in bietenhopen. Daarvoor zijn 60 sensoren beschikbaar die in de komende weken verspreid over Nederland in bewaarhopen worden geplaatst. Het temperatuurverloop kan online gevolgd worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
zeeuw 20 November 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10884746/veel-suikerbieten-zitten-nog-in-de-grond]Veel suikerbieten zitten nog in de grond[/url]
met deze suikerprijzen is het leggen van vliesdoek over de hoop om minder verliezen te hebben niet echt rendabel ...
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden