Shutterstock

Inside Akkerbouw

Hoop voor hogere suikerprijs in 2020

30 December 2019 - Niels van der Boom

Begin 2020 wordt een verbetering van de prijzen op de suikermarkt verwacht. De stemming in de Europese Unie is inmiddels omgeslagen en het dieptepunt ligt achter ons. Betekent dit ook dat de bietenprijs voor 2019 hoger uitvalt?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het herstel van de suikerprijzen in Europa verloopt gestaag maar traag. Vooral in EU-lidstaten waar een suikertekort heerst zijn de prijzen toegenomen. Daar ligt het gemiddeld prijsniveau in oktober op bijna €400 per ton. In onder andere Nederland is dat €320 per ton.

Seizoen van tekorten
Inmiddels zijn alle analistenbureaus het erover eens dat de wereldwijde suikervoorraad afneemt, of minder toeneemt dan eerder gedacht. De International Sugar Organisation (ISO) schat een daling in van 6 miljoen ton voor seizoen 2019-2020. Ook voor 2020-2021 wordt een verlaging verwacht. FO Licht schrijft over 6,5 miljoen ton en LMC zelfs 8 miljoen ton. Naar schatting blijft de wereldproductie gelijk, of daalt hij licht. Een belangrijke factor is hoeveel rietsuiker gebruikt wordt voor de productie van bio-ethanol. De biobrandstofprijs bevindt zich op een hoog niveau, waardoor het aantrekkelijk is om suiker te gebruiken.

De oogstprognose voor 2019-2020 in de EU is nog niet compleet. Deze staat momenteel op 17,33 miljoen ton suiker. Een daling van 300.000 ton met het seizoen ervoor. Toen lag de productie ook al 17% lager dan het seizoen daarvoor. Naast een grillig groeiseizoen is de areaaldaling hier de oorzaak van. In de Unie werden 88.400 hectare minder suikerbieten gezaaid.

Europese productie
In Nederland gaat het suikerbietenareaal volgend jaar weer toenemen. Suiker Unie zet de toewijzing op 105%. Stijgt het areaal evenredig mee, dan gaat deze van 79.210 hectare naar 83.107 hectare. In 2017 bedroeg het areaal nog goed 85.000 hectare. In andere landen gebeurt dit waarschijnlijk niet. In Duitsland en Frankrijk, de 2 grootste EU-suikerproducenten, sluiten fabrieken en krimpen de verwerkers in.

Neonics-ontheffing
Polen (suikerproducent nummer 3) heeft met 2 extreem droge jaren te kampen. Ook nu is het er nog droog. De bietenprijs is er zeer laag, waardoor er weinig animo is onder telers. Wel hebben Poolse akkerbouwers wederom een ontheffing gekregen voor het gebruik van zaad gecoat met neonics. Voorwaarde is dat het zaad van Poolse herkomst is, wat voor ongeveer 35% het geval is. Niet iedere boer zaait dus gecoat zaaizaad.

Door de lagere productie gaat de Europese Commissie uit van een suikerbalans die met 300.000 ton afneemt en op 1,51 miljoen ton uitkomt. Omdat het Europees prijsniveau op een laag niveau ligt is er weinig reden om meer te importeren.

Bietenprijs 2019
Wat betekent dit voor de bietenprijs die Royal Cosun begin 2020 uitkeert over oogstjaar 2019? Nu al wordt in de wandelgangen gefluisterd dat het bedrag niet veel afwijkt van 2018, waar eerder wel vrees voor was. Afgelopen jaar werd een prijs van €35,59 per ton bieten neergezet. Ook voor 2019 wordt nu gesproken over een bedrag van €35. Eén van de hoofdredenen voor deze speculatie is dat de Cosun-dochters uitzonderlijk goed hebben gepresteerd en zo de prijs letterlijk hoog houden.

In 2017 betaalde Cosun nog €45,62 per ton uit. Niemand die daarom €35 als hoog bestempeld. Kijken we echter naar andere lidstaten, dan is goed zichtbaar hoe het ook kan zijn. De Britse verwerker British Sugar biedt telers voor 2020-2021 een contract aan van net geen €23 per ton bieten. In Polen is dat nog iets lager, maar telers kennen er een gekoppelde steun die het hectaresaldo iets verhoogd. De coöperaties in Duitsland en Frankrijk keren iets meer uit aan hun ledentelers, maar ook voor hun is een €30-prijs alleen bruto haalbaar.

Lage gehaltes
Een kanttekening die moet worden geplaatst is dat de prijs die Cosun presenteert gebaseerd is op 17% suiker. Dit jaar is dat niveau voor heel veel telers nauwelijks haalbaar. Eind december liggen de gehaltes nog steeds ruim een procent onder vorig jaar. Het campagnegemiddelde zit nu op 16,4%, maar ook 15% komen we tegen in de lijst. Alleen Texel scoort 17%. Rond half januari sluit Suiker Unie de bietencampagne af. Tot 3 januari kan nog bietenzaad worden besteld.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden