Shutterstock

Inside Uien

De uienmarkt beweegt als een achtbaan

3 April 2020

Op de Nederlandse uienmarkt volgen rustige en chaotische weken volgen elkaar in rap tempo op. Van de hectische (prijs)opleving van week 12 is geen sprake meer. Integendeel, het is erg rustig bij de uienpakstations.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nadat veel Europeanen van hun regering het advies kregen om thuis te blijven vanwege het coronavirus, ontstond een schikreactie waarbij consumenten massaal voedsel is gaan hamsteren. De Nederlandse uien waren daardoor in de tweede helft van maart een gewild artikel, waardoor er topdruktes ontstonden bij Nederlandse verpakkers en exporteurs. In het kielzog van de toegenomen vraag wisten ook de baalprijzen mee te stijgen.

Twee weken later ziet de markt er een stuk anders uit. De Europese bestemmingen hebben tijdens de inkoopgolf veel uien ingeslagen en hebben hierdoor voorlopig weer even genoeg. De pakstations hebben daarom een erg rustige week gehad. Mede hierdoor worden er nauwelijks nieuwe partijen bij uientelers bijgekocht. De geringe kooplust wordt ook gevoed door onzekerheid over eventuele gevolgen van het COVID-19 virus. Verpakkers kiezen ervoor om kort op de bal te spelen en werken de huidige voorraden/verplichtingen weg.

Baalprijzen dalen
Doordat de vraag bij de verpakkers wegvalt, zetten de baalprijzen een stap achteruit. Over de hele linie is er een paar cent van de baalprijzen afgegaan, een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

Dat handelaren en verpakkers nauwelijks partijen bijkopen, wordt vertaald in de rustige stemming die de beurscommissies in Middenmeer en Emmeloord weergeven. Beide commissies noteren met een klein negatief verschil ten opzichte van vorige week. Beurs Goes daarentegen noteerde aan het begin van de week met een kleine plus ten opzichte van vorige week. Als alle noteringen naast elkaar worden gelegd dan wordt er voor de 30-60% grof sortering €14 tot €17 genoteerd en voor de 60% opwaarts sortering €15 tot €18.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden