Shutterstock

Inside Peen

Nieuw peenseizoen: mag het een onsje meer zijn?

19 Juni 2020 - Jeannet Pennings

Het peenseizoen liep de afgelopen weken op z'n eind. Nu de restanten van de oude oogst zo goed als weggewerkt zijn, staat de eerste vroege peen in Limburg klaar om geoogst te worden. Wat zijn de perspectieven voor het nieuwe seizoen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een seizoen met over het algemeen weinig stemming, zo gaat 2019-2020 voor de peenmarkt de boeken in. Van september 2019 tot maart 2020 zat er nauwelijks beweging in de prijs die betaald werd voor de peen. Dat geldt voor zowel de B-peen als de grovere C-peen, zo blijkt uit een analyse van de DCA-peennotering die afgelopen seizoen wekelijks werd opgemaakt. En dat terwijl de oogst niet over de kist liep. Echter, een stevige vraag ontbrak en matige kwaliteit was veelvuldig spelbreker.

Gemiddelde prijs
De gemiddelde prijs over seizoen 2019-2020 komt voor de B-peen uit op een kleine €13 per 100 kilo. Voor C-peen ligt het gemiddelde zelfs lager op amper €11 per 100 kilo. Of dat voldoende is voor een rendabele peenproductie, kan voor iedere teler anders zijn. "Dat is afhankelijk van de kostprijs en hoeveel kilo's je uit de kist haalt", zegt Robert Schilder van Bejo Zaden. "De kostprijs van bewaarpeen is gemiddeld €100 per kist, waarbij de helft teeltkosten zijn en de andere helft bewaarkosten. De verschillen in opbrengst, dus de kilo's per kist, kunnen echter sterk uiteenlopen."

De grote vraag is of het nieuwe seizoen voor meer reuring in de peenmarkt kan zorgen. De oogst van de vroege peen in Limburg komt naar verwachting volgende week los, waarna langzaam de andere teeltregio's volgen. Joost Litjens, vertegenwoordiger bij Bejo in de regio Midden-Oost-Nederland, verwacht dat in Flevoland op z'n vroegst in de tweede week juli de eerste peen uit de grond komt. "Door de recente regenval zie ik nu pas echt groei in het gewas komen. Het daadwerkelijke oogstmoment wordt mede bepaald door de vraag in de markt. Die kaarten worden binnenkort geschud."

Matige opkomst
Een wat latere oogst en, in tegenstellig tot vorig jaar, geen areaaluitbreiding, kunnen voortekenen zijn van een goede seizoensstart. Tel daar een sterk wisselende gewasstand bij op. "Er zijn maar weinig echt mooie percelen", vertelt Niek Vedelaar, adviseur bij Delphy. "Dat geldt in ieder geval voor Flevoland. De opkomst was niet heel goed. De achterstand in ontwikkeling trekt door de huidige regenval her en der wel wat bij, maar de vraag is hoe dit zich verder gaat ontwikkelen."

Volgens Vedelaar moeten er voor een goede productie van B-peen 80 tot 100 planten per strekkende meter staan. "Op sommige plekken wordt een plantaantal van 80 gehaald, maar er zijn ook plekken waar het plantaantal niet verder komt dan 45 tot 50. Bovendien is de onregelmatigheid zeer groot." Dat heeft volgens Vedelaar te maken met de droogte en het feit dat daarom over het algemeen wat dieper gezaaid is. Niet elk plantje lijkt krachtig genoeg om de weg omhoog te vinden."

Last van droogte
Iets wat Litjens kan beamen. "Te diep zaaien in combinatie met te weinig zuurstof in de rug, zorgt ervoor dat sommige plantjes stikken." Daarnaast merkt hij op dat, vanwege de nattigheid tot half maart, de vroege peen doorgaans later gezaaid is. "Door de droogte die volgde is het gewas niet vlot weggegroeid. De bewaarpeen wordt later gezaaid en had geen natte start, maar wel last van de droogte."

Ideale zaaiomstandigheden bleven uit. Telers werden weken achtereen geplaagd door een schrale noordoostenwind en een zeer lage luchtvochtigheid. Ook voor het kiemingsproces was vochttekort een probleem, waardoor er veel beregend moest worden. Litjens: "We zien op verschillende plekken in Nederland een hoger EC-gehalte. Dat heeft weer een remmend effect op het kiemen van de zaden."

Meer grove peen
Het beeld van lagere plantaantallen en een groeiachterstand geldt niet alleen voor Flevoland, maar is ook te zien in andere teeltregio's. De achterstand hoeft volgens Litjens overigens geen probleem te zijn. "De meeste peen moet het qua groei hebben van de maanden augustus, september en oktober. Die achterstand kan dus nog ingehaald worden."

Ook Vedelaar geeft aan dat de huidige gewasstand nog weinig zegt over de tonnen die straks gerooid worden. "Wel is de verwachting dat partijen wat grover groeien. Peen die er nu staat heeft tenslotte meer ruimte om te groeien. De kans is groot dat fijne peen een zoektocht wordt dit seizoen."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden