Agrifoto

Inside Peen

Droogte leidt tot kopzorgen bij Belgische peenteler

17 September 2020 - Kimberly Bakker

De aanhoudende droogte leidt tot kopzorgen bij Belgische peentelers. De oogst kan vrijwel alleen doorgang vinden op de beregende percelen en de kilo's die vervolgens van het land worden gehaald, vallen behoorlijk tegen. Daarnaast loopt ook de export naar overzeese gebieden, net als in Nederland, niet lekker door.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De oogst van vroege peen (eind juni/begin juli) loopt door, maar is als gevolg van de aanhoudende droogte bijna alleen mogelijk op beregende percelen. Deze situatie is voor peentelers in België niet standaard en dus enigszins onvoorzien. "De oogst van de industriepeen is daarentegen nog niet gestart. Traditioneel wordt deze peen eind oktober/begin november geoogst", aldus Dirk Vanparys, salesmanager bij Bejo Zaden België. "Toch zal het financiële rendement stevig onder druk staan, omdat de stand op veel plaatsen zeer dun is en in het begin veel groeidagen verloren zijn gegaan."

De 'Amsterdamse baktypes' zijn ondertussen al wel grotendeels gerooid. Toch zijn de resultaten niet om over naar huis te schrijven. "Door de vele problemen met luizendruk, virus en de felle hitte begin/medio augustus (zelfs op de beregende percelen) blijft het rendement ook bij dit ras flink achter", aldus Vanparys.

Droogte zorgt voor kwaliteitsproblemen
In België is afgelopen weken minder neerslag gevallen dan in Nederland. "Het gevolg is dat de groei op veel plaatsen beperkt blijft tot het 'in leven blijven' van de peen", zo licht Vanparys toen. Nederlandse handelaren zien ook dat in België forse problemen zijn met de peen. Zij lieten vorige week al weten dat er vrijwel geen kilo's bijkomen. Volgens Vanparys zie je zelfs dat het gewas op de lichtere gronden slap gaat hangen. "Er zit echte meeldauw in het gewas en daarnaast zien we 'Wollige wortelluis' op de haarwortels. Hierdoor kan de peen nog minder water opnemen, waardoor de groei helemaal stilvalt."

Dit zijn niet de enige problemen door de droogte. "Op veel plaatsen zie je dat de peen onderin vervormd is door de harde grond", zo zegt Vanparys. De peen is daarnaast minder glad en wat geribbeld. De problemen waren begin augustus ook al zichtbaar, maar zijn nu verergerd. "Enkele percelen die vroeg gezaaid zijn en last hebben gehad van bladluis en virus blijven onveranderd, ondanks de bemesting en neerslag in augustus. Daar is de peen kort, uniform en puntig."

Export blijft moeizaam
Net zoals in Nederland, verloopt ook in België de export naar overzeese bestemmingen moeizaam. "Ook bij ons komt dat onder andere door de hogere prijzen. Nu de prijzen wat dalen, is de hoop dat meer mogelijk zal zijn." Toch speelt ook de coronacrisis hierin een rol. "De maatregelen met betrekking tot de export van peen veranderen soms nog dagelijks, zowel in België als in de verschillende exportlanden. Onzekerheid blijft daarom een overheersende factor in de handel." Voor de verse markt verloopt de afzet wel prima. De extra vraag die ontstaan was door de coronacrisis is echter wel genormaliseerd.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden