Shutterstock

Inside Peen

Zeer rustig op peenmarkt, prijs houdt stand

16 Oktober 2020 - Kimberly Bakker

Het is zeer rustig op de markt voor peen. Terwijl de afzet naar de retail redelijk goed doorloopt, is de export naar overzeese bestemmingen niet best te noemen. Ook is de markt in de ban van de nieuwste coronamaatregelen, al zijn de gevolgen hiervan nog niet goed te overzien.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is rustig op de markt voor peen. De afzet naar de retail loopt redelijk goed door, maar de export naar diverse overzeese bestemmingen wordt door veel handelaren belabberd genoemd. Er gaan wel wat partijen naar Afrika, maar de volumes zijn behoorlijk kleiner dan in andere jaren. Verder wordt wel wat veldgewas naar buurlanden geëxporteerd, al is het daar nu ook weer iets droger. Dit maakt dat deze landen binnenkort naar verwachting zelf weer kunnen rooien.

Bovenstaande situatie is niet geheel vreemd voor deze periode. Het seizoen is pas net begonnen en de kleinere volumes zijn ook niet per se verrassend. Daarnaast bevinden ook de belangrijkste afnemers zich nog in het oogstseizoen, waardoor er lokaal nog product beschikbaar is. In Oost-Europa is het nat, waardoor er problemen zijn met oogsten. Daar hebben ze echter nog voorraden liggen, bijkopen is dus niet nodig.

Nieuwe coronamaatregelen
Ook de nieuwe coronamaatregelen houden de markt in de ban, al is het nog moeilijk inschatten wat de gevolgen daarvan gaan zijn. Veel restaurants zijn bezig met afhaalmenu's, waardoor de verwachting is dat de afzet niet geheel wegvalt. Daarnaast is het afwachten of consumenten ook nu weer meer wortelen kopen in de supermarkt. Als dat het geval is, dan zal de situatie vergelijkbaar kunnen zijn met de eerste 'intelligente lockdown'.

Hoewel het zeer rustig is op de peenmarkt, weet de DCA-notering Peen redelijk goed stand te houden. De gemiddelde prijs voor B-peen komt uit op €12,50, bij een prijsrange van €11 tot €14 per 100 kilo. Het is een daling van €0,50 ten opzichte van afgelopen week. Kijken we naar de prijs van B-peen met als bestemming bewaring, dan ligt die tussen de €10 en €11. De gemiddelde notering voor C-peen komt deze week uit op €11 per 100 kilo, bij een prijsrange van €9 tot €13 per 100 kilo. Voor C-peen ligt de prijs €0,50 hoger dan afgelopen week.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden