Shutterstock

Analyse BB Biologisch

Biologische markten prijshoudend tot vast

20 Januari 2021

Op de biologische markten voor uien en peen blijft de stemming redelijk vast. Voor tafelaardappelen geldt dat er nog steeds weinig tot geen actie is en lijkt iedereen voldoende 'gedekt'. Wat doen de DCA Indicatieprijzen deze week?

In de markt voor biologische uien komt meer reuring, zo lijkt het. Kopers tasten de markt af en er wordt sporadisch ook zaken gedaan op een prijsniveau dat een paar euro boven de markt van vorige week ligt. Tegen echt hogere prijzen is wel weerstand in de markt, omdat dit verderop in de keten niet kan worden gerechtvaardigd. "Ze kunnen ook niet veel meer betalen", zo legt een handelaar uit.

Op het ogenblik wordt er vooral geleverd uit programma's en is de handel 'voor direct' beperkt. Iedereen lijkt voorlopig goed gedekt. Het is dan ook afwachten of de komende week veel ruimte naar boven is. Insiders stellen de markt op een niveau tussen de €43 en €46 voor fijne/middelpartijen, af teler en geleverd binnen 3 weken. De bovenkant geldt alleen voor eerste kwaliteit. Voor grover is het moeilijker een prijs op te prikken, maar die komt ergens tussen de €38 en €44 per 100 kilo uit.

Peen markt houdt zelfvertrouwen
In de markt voor biologische peen is er weinig veranderd. De ondertoon blijft positief, maar tot echt spektakel heeft dit nog niet geleid. De idee blijft dat er verderop in het seizoen betere prijzen te maken zijn, maar feit is ook dat er nog geen grote vraag is. Aan de andere kant is het seizoen nog lang. Iedereen, inclusief het buitenland, lijkt voorlopig voldoende gedekt om aan de vraag te voldoen. De vraag die er is, komt overwegend uit Duitsland en voor een deel uit Groot-Brittannië. Het prijsniveau zoals de markt die duidt, is niet veranderd. De DCA Indicatieprijs voor biologische peen blijft daarmee van €28 tot €32 per 100 kilo.

Biologische tafelaardappelen volgende week
"Het verhaal voor deze week is hetzelfde als vorige week en de weken daarvoor", laat een marktexpert weten. Biologische tafelaardappelen worden niet of nauwelijks verhandeld. Vanuit de vaste contracten is er voldoende dekking voor de achterliggende vraag. Weinig aanleiding voor de markt om uit de band te springen dus. De markt is rustig en de prijsrange voor de DCA Indicatieprijzen blijft bij heel weinig 'directe handel' gelijk aan die van vorige week: €25 tot €28 per 100 kilo. Dit geldt zowel voor de kruimige soort als de vastkokende.  

Een duidelijke uitleg over deze indicatieprijzen vind je hier: de biologische noteringen van DCA-Markets

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden