Shutterstock

Inside Aardappel

Dumping laat fritessector Nieuw-Zeeland ongemoeid

25 November 2021 - Jeannet Pennings

De aardappelindustrie in Nieuw-Zeeland heeft het coronajaar goed doorstaan. Uit het jaarverslag 2020 blijkt dat de omzet van de sector groeide en dat de fritesimport zelfs lichte kromp. De discussie over vermeende fritesdumping vanuit Nederland en België lijkt daarmee definitief in de kiem gesmoord.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kort na de uitbraak van de wereldwijde coronacrisis luidde brancheorganisatie Potatoes New Zealand (PNZ) de noodklok. Goedkope frites uit Europa, onder aanvoer van Nederland en België, zou de interne markt verstoren en prijsdalingen tot 38% veroorzaken. Immers, in Europa leidden de lockdowns tot enorme aardappeloverschotten en de verwerkende industrie was naarstig op zoek naar alternatieve afzetmarkten.

Geen importrestricties
Telers en verwerkers in Nieuw-Zeeland drongen bij de overheid aan op importrestricties, maar die kwamen er niet. Het ministerie van Zaken, Innovatie en Werkgelegenheid (MBIE) deed onderzoek naar de situatie en presenteerde afgelopen voorjaar zijn conclusie: ja, er is sprake van dumping, maar die vormt geen bedreiging voor de binnenlandse markt. Die conclusie lijkt PNZ nu zelf ook te trekken, al gebruikt zij daarvoor andere woorden. "Ondanks de bedreiging voor onze verwerkende industrie als gevolg van goedkope Europese invoer, zijn we doorgegaan met het produceren van de beste Nieuw-Zeelandse aardappelproducten. De gegevens van 2020, gepresenteerd in ons jaarverslag, laten een aanhoudende waardegroei zien", aldus PNZ. De waarde van de Nieuw-Zeelandse aardappelindustrie kwam in 2020 uit op $1,16 miljard. Een stijging van ruim 6% ten opzichte van 2019 ($1,09 miljard).

Hogere omzet fritesindustrie
Ook de fritesfabrieken leverde een bijdrage aan die groei. De verwerkende industrie realiseerde in 2020 een omzet van bijna $616 miljoen. Dat is iets meer dan de $610 miljoen in 2019. Het verwerkte volume kromp wel aanzienlijk van 175.00 ton in 2019 naar 158.000 ton een jaar later. Daarvan werd 18.158 ton frites uit het buitenland gehaald. Terwijl in 2019 het geïmporteerde volume nog op 18.606 ton frites uitkwam. De import lag dus bijna 3% lager.

Volgens PNZ zijn de resultaten vooral te danken aan een sterke binnenlandse markt. De export kreeg door de coronapandemie namelijk flinke tegenslagen te verwerken. Dat is terug te zien in de jaarcijfers. De Nieuw-Zeelandse fritesexport kromp afgelopen jaar 23% naar een waarde van $78 miljoen. Dat gat werd opgevangen door de fritesafzet naar de retail, die steeg ruim 24% en was goed voor $107 miljoen. Ook de fritesafzet via de foodservice steeg licht (+4%) naar $429 miljoen.

Ambitie 2025 nu al behaald
Met de huidige cijfers zit de Nieuw-Zeelandse aardappelindustrie ruim boven haar streefdoel. In 2013 werd een ambitie neergelegd van 50% marktgroei in 2025. De sector zit inmiddels al op een groei van 58%. De export daarentegen groeit minder hard. Tussen 2013 en 2019 nam de export in waarde met ruim 16% toe, terwijl verdubbeling in 2025 het doel is. Het coronajaar, waarin de exportcijfers flink afwijken, geeft geen realistisch beeld van het verdere verloop.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden