Cashen van braakland

Akkerpiraten in Polen innen illegaal subsidies

11 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

In Polen strijken oplichters honderdduizenden euro’s Europese landbouwsteun op voor het bewerken van gronden waar ze geen rechten voor hebben. Daarover schrijven Poolse en Duitse media. 

De piraten zoals de nepboeren worden genoemd komen ’s nachts of in het weekend meteen na de oogst of vroeg in het voorjaar met hun machines om gewassen in te zaaien. Zij doen dat op land dat niet door de staat wordt verhuurd; zo’n 300.000 hectare ligt braak. Vervolgens doen ze een premieaanvraag en innen ze geld. Het zou gaat om 230 euro per hectare voor granen en om 750 euro per hectare voor gierst. 

Een lucratieve business dus. Zeker omdat de wet nog niet altijd de mogelijkheid biedt de fraude aan te tonen, omdat volgens de Poolse wet iedereen recht heeft op premies voor landbouwgrond die voor 31 mei zijn ingediend. Sommige families hebben zich al helemaal gespecialiseerd in de oplichterij inclusief het bijbehorende papierwerk. Inmiddels zouden enkele duizenden hectaren staatsgronden door piraten zijn bezet. Zo zou een man uit Mazovië al 80 bedrijven hebben opgericht. Opvallend hierbij is dat alle piraten hun bedrijven bij dezelfde notaris starten.

Het probleem is bekend bij het ministerie van landbouw in Warschau, maar zegt onvoldoende capaciteit te hebben voor controle waardoor maar 5 procent van het bouwland aan een nadere beschouwing wordt onderworpen. Inmiddels heeft de regering aangekondigd het toezicht te verscherpen en de uitvoerende diensten inzicht in elkaars databases te geven. Verder bereidt het Poolse ministerie van Landbouw een nieuwe wet voor met hogere boetes voor landbezettingen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
cagri 11 Februari 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granenmarkt/artikel/item/10844164/Akkerpiraten-in-Polen-innen-illegaal-subsidies]Akkerpiraten in Polen innen illegaal subsidies[/url]
En wij maar aan premies inleveren ten behoeve van de "arme" nieuw- europese landbouwers. Een stinkende pot vol corrupte politiekers dat euro parlement.
Bas 11 Februari 2014
Ja jongens zo gaat dat daar, bij ons gaat de helft van de subsidie op aan door onze overheid bedachte controlles en andere ambtenarij.Het is maar hoe je het bekijkt
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden