Inside: Uienmarkt

De sfeer op de uienmarkt slaat om

10 November 2017

Na een aantal weken, waarin optimisme heerste onder sorteerders en exporteurs staan de gezichten nu een stuk somberder. Ondanks de goede exportcijfers staan de prijzen onder druk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er heerste de laatste weken een optimistische sfeer in de uiensector. Ondanks de enorme hoeveelheid uien die het CBS in hun oogstraming kenbaar maakte, liep de export goed door en werden er vorige week meer transacties gedaan.

Wat gaat er dan wel voor hogere prijzen zorgen?

Deze week staan de gezichten een stuk somberder. Ondanks de goedlopende export stijgen de uienprijzen niet en staan deze eerder onder druk. Dit is een belangrijk signaal. Als de prijzen niet stijgen door de goedlopende export, wat gaat daar dit seizoen dan wel voor zorgen?

Heel veel aanbod
Wat zorgt ervoor dat de prijzen niet willen stijgen? Ten eerste de zeer ruim bemeten uienoogst. Het CBS maakte vorige week in haar oogstraming bekend dat er dit jaar bijna een recordhoeveelheid zaaiuien zijn gegroeid. In hoeverre deze cijfers de werkelijkheid benaderen, is nog maar de vraag; feit blijft dat er zeer veel uien zijn. Dit werkt als een blusdeken op de uienmarkt.

Ten tweede worden de uien op dit moment makkelijk in handen gegeven. Veel akkerbouwers hebben afgelopen seizoen financieel gezien mager gescoord. Dit zorgt ervoor dat telers hun uien sneller afgeven. Bovendien zijn er zorgen over de kwaliteit, waardoor het aanbod van uien versneld loskomt.

De forse hoeveelheid uien en de drukkende markt zorgen ervoor dat exporteurs en sorteerders achterover gaan leunen. Zij krijgen de uien op dit moment makkelijk op een presenteerblaadje aangeboden. Daarnaast zijn er veel problemen met de kwaliteit en de groftes. Dit totaal zorgt ervoor dat sommige sorteerders en exporteurs bang zijn dat dit seizoen een herhaling wordt van afgelopen seizoen.

Prijshoudende stemming wordt rustige stemming

Regionale beurzen
Op de regionale beurzen is de stemming rustig. De prijshoudende stemming in Emmeloord is deze week ingeruild voor rustig. In Emmeloord en Goes zakten de prijzen voor grove uien. In Goes met €0,25 en in Emmeloord met €0,50. De prijzen voor fijne uien stegen in Goes nog wel met €0,13, maar in Emmeloord is een negatief verschil te zien van €0,25. In Middenmeer bleven de noteringen onveranderd. De baalprijzen blijven op hetzelfde niveau als vorige week.

Al met al wankelt het vertrouwen in de uienmarkt. Positief is echter dat de export in verhouding niet ontevreden stemt. In week 41 en vermoedelijk ook week 42 worden exportcijfers van circa 30.000 ton verwacht. 

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden