Inside: Uienmarkt

Langbewaarders koesteren hoop op betere tijden

8 December 2017

Net als de voorgaande weken heerst er een angstige sfeer in de uiensector en dit doet de uienprijzen geen goed. De prijs wordt vooral gedrukt door het aanbod dat in de markt wordt afgegeven. Met name de 'mindere' partijen worden gemakkelijk verkocht. Onder de langbewaarders heerst er echter hoop op betere tijden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De exportcijfers zijn ook deze week weer om over naar huis te schrijven, maar vooral gericht op Afrika. De 5 grootste Afrikaans afnemende landen zijn goed voor de helft van het exportvolume en namen gezamenlijk al 23% meer uien af dan vorig jaar in dezelfde periode. 

Niet alleen bij de top 5 van de meest afnemende Afrikaanse landen is een stijging in het volume te zien, bij vrijwel alle Afrikaanse landen die bediend worden valt een plus in de exportcijfers te noteren. De Afrikaanse markt wordt nu erg gepusht, maar zal toch echt een keer verzadigd raken. Wat gebeurt er als deze markt verzadigd is, vraagt de gehele uiensector zich af.

Beurzen
Er heerst nog steeds een angstige sfeer in de uiensector. De oorzaken zijn in de voorgaande weken benoemd. Wat gebeurt er met de uienprijzen als Afrika voor een groot deel wegvalt? Met name telers die een mindere kwaliteit uien hebben, zijn huiverig voor deze periode. 

Dit is helaas te zien in de prijzen op de regionale beurzen. In Middenmeer zakten de prijzen voor de fijne uien met €0,50 per 100 kilo. De prijzen voor grove uien zakken bij alle 3 de regionale beurzen. In Emmeloord en Middenmeer met €0,50 en in Goes met €0,13.

Als we alle 3 de regionale beurzen naast elkaar leggen, dan wordt er voor de fijne uien €4,50 tot €6 genoteerd en voor de grove uien €5 tot €7,25. De beursprijzen over de afgelopen weken.

Positief is dat de stemming in Emmeloord is veranderd van flauw naar rustig en dat ook Middenmeer een rustige stemming noteert. Dit betekent dat het aanbod groter is dan of gelijk aan de vraag. De werkvoorraden van sorteerders en exporteurs slinken iedere week. Daarom is er op korte termijn een nieuwe koopronde te verwachten.

De baalprijzen komen wat meer onder druk te staan en zakken aan de bovenkant licht. De baalprijzen zien er nu als volgt uit:

Sortering Prijs
< 50 millimeter €9 - €9
45 tot 65 millimeter €11 - €12
> 60 millimeter €13 - €14
> 80 millimeter €17 - €19


Is er een markt voor goede partijen?
Er zijn gelukkig nog genoeg partijen uien in Nederland die wel geschikt zijn voor bestemmingen buiten Afrika. De stemming onder telers met zulke partijen wordt iets vriendelijker. Als de slechte partijen zijn opgeruimd, worden de prijzen vanzelf beter, zo wordt gedacht.

Dan moeten wel de juiste bestemmingen om de hoek komen kijken. De markt in Azië lijkt op dit moment vergelijkbaar met voorgaande jaren. In Midden- en Zuid-Amerika liggen kansen vanwege slechte oogsten, een vermindering van het areaal en al het orkaangeweld dat dit jaar heeft plaatsgevonden.

In Europa zijn de verhalen wisselend. Belangrijke afnemer Groot-Brittannië neemt minder uien af, maar er is een goede hoop dat Oost-Europa dit jaar wel aan de markt komt. Dit kan zorgen voor een bodem in de markt. Echter de uiensector blijft moeilijk te voorspellen en kan de stemming in een vingerknip weer doen omslaan.  

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden