Inside: Uienmarkt

Pool A van Van Meir plust op grove uien

23 Januari 2018 - Niels van der Boom

Van Meir Onions & Potatoes uit Steenbergen (Noord-Brabant) heeft de eerste van 3 uienpools voor seizoen 2017/2018 afgewikkeld. Pool A liep van week 42 tot en met week 52. Vooral deelnemers met grove uien konden afgelopen periode een plusje maken qua prijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Veel reacties heeft directeur Leon van Meir nog niet ontvangen. De afrekening is pas net de deur uit. Het bedrijf uit Steenbergen heeft de poolprijs voor hun eerste poolperiode in tweeën opgesplitst. "Dit is niet nieuw. Het is een vaste regel bij ons", legt Van Meir uit. "Bedraagt het prijsverschil tussen grof en fijn meer dan €1 per 100 kilo, dan splitsen we de bedragen op. Zo trekken partijen fijne uien het rendement van de pool niet omlaag."

8,88

euro

per 100 kilo betaalt Van Meir voor de 60 millimeter opwaarts

2 prijzen
Voor de fijne uien, beneden de 60 millimeter, betaalt Van Meir €6,67 per 100 kilo. De 60 millimeter opwaarts komt uit op €8,88. Gezien de marktomstandigheden is het bedrijf daar tevreden mee. De genoemde prijs is netto en exclusief Global Gap-vergoeding. Die bedraagt €50 per hectare met een maximum van €300 per partij.

"Kijkend naar de gemiddelde beursnotering, dan scoort de pool een plus. Het verschil tussen de fijne en grove uien is relatief groot. Dit is met name aan het groeiseizoen te danken. Door droogte bleven de uien in het zuidwesten relatief fijn, waardoor meer van deze partijen voorhanden waren", aldus Van Meir. De gemiddelde beursnotering komt in diezelfde periode uit op €6,92 per 100 kilo voor de grove uien.

Goede kwaliteit
"In de tweedejaars plantuien hebben we redelijk wat kwaliteitsproblemen gezien. Vooral in de rode uien was dit het geval. Ik wijt het aan de combinatie van hoge tempraturen gevolgd door veel neerslag”, legt Van Meir uit. “Het gevolg hiervan was een grote hoeveelheid zure uien, na een bacteriebesmetting. In de zaaiuien komen we dit geheel niet tegen. Het gemiddeld tarrapercentage komt voor Pool A uit op 8,5%. Gezien de problemen met onder andere trips ben ik verrast door de goede kwaliteit."

In tegenstelling tot Noord-Nederland verliep het rooien en verladen in het werkgebied van Van Meir (het zuiden) relatief vlot. Grote problemen met nattigheid zijn er niet geweest. Bij het af land leveren was het even spannend, maar tot problemen heeft dit niet geleid. In korte tijd is er veel werk verzet.

Belgische telers
Pool A kent ook Belgische deelnemers uit Vlaanderen en Wallonië. "Zij telen op maagdelijke grond, waardoor de kwaliteit merkbaar beter is. Qua transport maakt het voor ons niet uit of we laden bij telers in België of in de Noordoostpolder. Wel is het van belang dat het juiste ras wordt gekozen. Lang niet ieder ras is geschikt om in België te worden verbouwd. Door de grondsoort groeien de uien explosief en hebben ze gemiddeld een huid minder. Daar moet je op anticiperen. In Wallonië zijn de uien iets later, terwijl Vlaanderen juist vroeg is qua oogsttijdstip."

Over de gehele linie is Van Meir afgelopen jaar gegroeid met zijn pools. De 3 poolperiodes omvatten gezamenlijk 542 hectare uien in Nederland en België. Het werkgebied focust zich op West-Brabant en Zeeland. "In België praten we over een relatief klein areaal. Ten opzichte van Nederland is de toename niet significant. Bovendien pak je de uienteelt niet zomaar op. Het vergt veel kennis en kunde. Goed advies is essentieel. We proberen te ondersteunen en adviseren waar nodig, samen met een partner voor de teelt. Je ziet bedrijven die het goed voor elkaar hebben en bedrijven bij wie uien niet passen. Die stoppen vanzelf weer."

Februari is een lastige maand voor de handel

Teler heeft prijs in handen
Over het verdere verloop van de uienafzet durft Van Meir geen harde uitspraken te doen. "We zagen begin januari een hoos aan uien ontstaan (qua handel en afzet). Februari is een lastige maand om handel te doen, onder meer door carnaval en de Grüne Woche. De huidige signalen wijzen er niet op dat Brazilië grote volumes af gaat nemen. De export is momenteel zeer breed. Vele kleintjes maken ook 1 grote. Daar moeten we het denk ik van hebben."

"Of de uienmarkt na februari stabiel blijft, of toch in elkaar klapt, hebben telers deels zelf in handen. Gaan ze massaal aanbod geven, of houden ze vertrouwen in de markt en stellen zij zich afwachtend op. Er wordt snel naar het effect van de pools gewezen, maar wij trachten zo efficiënt mogelijk te werken en stemmen de pool goed af op de markt. Ook bij andere groentegewassen zie je dat een poolstructuur prima kan werken en stabiele prijzen biedt, mits hij goed is afgestemd op de markt."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden