Exportgebied toegelicht

Tweedeling voor uienafzet naar Hongarije

12 Maart 2018

Elke week kijken we naar een belangrijk land in de uiensector. Deze week: Hongarije. De laatste weken neemt de export naar Oost-Europa toe. Geldt dit ook voor Hongarije?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De export naar Oost-Europa begint aan te trekken. Vandaar dat er deze week een exportgebied wordt toegelicht uit Oost-Europa. Alhoewel: niet heel Hongarije kan als een typisch Oost-Europese markt neergezet worden. Er is in Hongarije namelijk een groot verschil aan te merken in de verschillende afzetgebieden.

Boedapest
Er is een verschil tussen de regio Boedapest en het achterland van Hongarije. Het gedeelte in en rondom Boedapest is westers en goed ontwikkeld; in deze regio zijn de uien dan ook top. Voor deze uien is Oostenrijk de belangrijkste leverancier. Het teeltgebied in het oosten van Oostenrijk ligt op een goede transportafstand van Boedapest.

De laatste jaren is de uienteelt in Oostenrijk erg ontwikkeld. Dit doordat zij westerse technieken en leveranciers hebben overgenomen. Dit maakt dat zij steeds beter in staat zijn om goede opbrengsten te behalen met kwalitatief goede uien. Pas wanneer Oostenrijk leeg is, komen andere landen in beeld. Nederland is dan een belangrijke kandidaat, maar uiteindelijk zal de prijs doorslaggevend zijn.

Achterland
Het achterland van Hongarije is een andere markt en dit gebied is een stuk armer. De lokale uienimporteurs zijn prijskopers, waardoor de kwaliteit niet per se goed hoeft te zijn. Hongarije heeft zich vorig jaar echter amper gemeld voor Nederlandse uien. Daarbij lopen de exportcijfers tot week 6 wel iets voor op oogstjaar 2015.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De export naar Hongarije tot en met oogstjaar 2016. 

Oost-Europa
De export naar de overige landen in Oost-Europa is in zijn geheel beter dan vorig jaar. Ten opzichte van oogstjaar 2015 zijn er echter wel meer verschillen zichtbaar. De onderstaande tabel geeft een overzicht van de export naar een aantal landen uit Oost-Europa (tot en met week 6). 

(Tekst gaat verder onder de tabel)

Landen 2017 (in tonnen) 2016 (in tonnen) 2015 (in tonnen)
Hongarije 415 51 325
Tsjechië 657 304 1.856
Servië 16 102 621
Bulgarije 449 2 481
Polen 1.431 366 4.073
Roemenië 409 516 1.166
Slovenië 50 21 30
Slowakije 74 - 20


De laatste weken hebben meerdere landen uit Oost-Europa zich voorzichtig gemeld bij de Nederlandse exporteurs. Met nog een aantal maanden te gaan, is dit een goed teken. De vraag vanuit Oost-Europa is goed nieuws voor de middelsortering uien in Nederland. De laatste weken begint de export van de middelsortering namelijk toe te nemen; de toenemende afzet naar Oost-Europa is hier de oorzaak van.

Opkomst lokale teelt
De export naar Hongarije en andere landen in Oost-Europa zal de komende jaren lastiger worden. Bijna jaarlijks verliest Nederland terrein, vanwege de lokale oogst. Zoals al eerder vermeld heeft Oostenrijk zich de laatste jaren goed ontwikkeld. Als de landen ten oosten van Oostenrijk dit voorbeeld overnemen, dan wordt de teelt in Oost-Europa steeds beter en wordt de positie van Nederlandse exporteurs lastiger. Echter, uiteindelijk zal de prijs de doorslag geven.Hongarije heeft 10 miljoen inwoners en is 2,2 keer zo groot als Nederland (93.030 km2).

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden