Exportgebied toegelicht

Uienvraag en concurrentie stijgen in Tsjechië

16 April 2018

Elke week kijken we naar een belangrijk land in de uiensector. Deze week Tsjechië. Traditioneel een land dat aan het einde van het seizoen meer Nederlandse uien gaat afnemen. Wordt deze lijn dit jaar doorgetrokken?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

2017 is een moeilijk teeltseizoen geweest in Tsjechië. Door de vele regen zijn veel percelen ondergelopen waardoor een groot gedeelte van de uien op het land is blijven liggen. De kwaliteit van de uien die wel zijn binnengereden is door de regen erg slecht. Over het algemeen zijn er dus fors minder goede Tsjechische uien op de markt dan verleden jaar het geval was.

De exportcijfers laten ten opzichte van vorig jaar dan ook een fikse stijging zien. Tot en met week 12 zijn er dit seizoen 1.170 ton uien naar Tsjechië geëxporteerd. Dit is bijna een verdrievoudiging van de exportcijfers tot week 12 in het vorige teeltseizoen.

Technische innovaties
Er is het laatste decennia veel veranderd in de uienteelt in Tsjechië. Het aantal uientelers is afgenomen. De overblijvers zijn een stuk groter dan voorheen. Door technische innovaties zijn deze uientelers er in geslaagd om de opbrengsten naar een veel hoger niveau te krijgen. Onder normale condities kunnen uientelers een netto-opbrengst behalen van ongeveer 50 tot 60 ton per hectare.   

De productie in Tsjechië is zoals gezegd onder normale omstandigheden aan het toenemen. Nederland exporteert uien naar Tsjechië om de gaten op te vullen. Hierbij krijgt het steeds meer concurrentie van Polen dat logistiek gezien (voor een groot deel) gunstiger ligt dan Nederland. Ook Duitsland wordt een steeds grotere concurrent. Als lange termijn trend is dus merkbaar dat er de laatste jaren minder uien naar Tsjechië worden geëxporteerd.

(Tekst gaat verder onder grafiek)

Export Tsjechië tot oogstjaar 2016.Komende maanden
Aan het einde van het seizoen gaan er over het algemeen meer Nederlandse uien naar Tsjechië. Wanneer er naar de exportcijfers van de afgelopen twee seizoenen wordt gekeken is er een groot verschil op te merken in de totale exportvolumes tot en meer week 12 en de exportcijfer tot en met week 22.

Vorig teeltseizoen stonden de exportcijfers richting Tsjechië in week 12 op 402 ton uien. Tien weken laten stonden de exportcijfers op 1.431 ton uien wat een stijging is van 255%. Teeltjaar 2015 laat  tussen week 12 en week 22 een stijging van 123% zien.

De teeltproblemen in Tsjechië zorgen er voor dat er in het land een tekort is aan uien. Nederland is één van de kandidaten om deze tekorten op te vullen. Als de traditionele eindspurt dit jaar weer wordt ingezet dan gaan er de komende weken relatief nog veel uien naar Tsjechië.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden