Inside: Uienmarkt

Prijsverschil grof en fijn groeit bij Pool B Van Meir

17 April 2018 - Niels van der Boom

Uienhandelaar Van Meir Onions & Potatoes heeft hun uienpool B afgesloten. Die loopt van 1 januari tot en met half maart. Van Meir betaalt wederom 2 verschillende prijzen uit voor de grove en fijne maten. Het verschil tussen de 2 is verder toegenomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor de maatsortering beneden 60 millimeter komt het resultaat in pool B uit op €5,32 per 100 kilo. De grovere 60 millimeter opwaarts doen het met €8,60 per 100 kilo beter. In beide gevallen ligt het resultaat iets lager dan bij Pool A het geval was, al is het verschil klein. Het bedrijf hanteert als stelregel dat: wanneer het prijsverschil tussen grof en fijn meer dan €1 bedraagt, de bedragen worden opgesplitst.

8,60

euro/100 kg

betaalt Van Meir voor de 60 millimeter opwaarts

Beursnotering
De genoemde prijzen zijn netto en exclusief een vergoeding voor Global Gap. Die bedraagt €50 per hectare, met een maximum van €300 per partij. Gedurende de looptijd van pool B (1-1 t/m 18-3) bedroeg de gemiddelde beursnotering €7,75 per 100 kilo voor grove uien. De pool scoort qua prijs voor de grove sorteringen dus beter. Vorig jaar bedroeg het resultaat van pool B €5,54 per 100 kilo.

Grove uien
Directeur Leon van Meir ziet duidelijk een trend naar de grovere maten ontstaan. “Vooral na 1 januari is het zaak om grove maten te hebben. In het verleden vroegen klanten in bepaalde landen om de sortering 40-60 millimeter. Nu is de 50-70 millimeter sortering meer in trek. Omdat Zuid-Europa een kleinere eigen oogst had zijn daar meer grove uien heen gegaan, maar ook Afrika en Brazilië zijn koper geweest van meer grof spul.”

Bijna alle pooldeelnemers bij Van Meir bevinden zich in het zuidwesten. Juist die regio had, door langdurige droogte, veelal fijne uien. Een extra handicap voor het bedrijf. “Klanten nemen de middelsortering vaak voor lief, zolang ze voldoende grove kunnen laden”, legt Van Meir uit. “Het was dus een hele tour om de fijne uien af te zetten.”

“Wie na 1 januari uien wil verkopen moet focussen op grof product”, meent de uienman. “We proberen onze pooldeelnemers hiervan bewust te maken en ook de zaadbedrijven dit duidelijk te maken. Het zijn vaak dezelfde uientelers die fijne uien hebben. Juist omdat ze de teelt zo goed in de vingers hebben. De zaai- en spuittechnieken zijn zo verbeterd, waardoor uitval van planten minimaal is. Het enige wat je dan kunt doen is minder eenheden zaaien. Het prijsverschil dit seizoen maakt akkerbouwers hier wel bewust van.”

Biologische uienpool
Van Meir heeft ook zijn pool voor biologisch geteelde uien afgerond. Die werd dit seizoen voor het eerst georganiseerd. Er was meer aanbod dan vraag in de markt, maar dit was niet merkbaar in het resultaat. Voor gele uien wordt €21,56 uitbetaald en voor rode uien €46,44. “De hoge uitbetaalprijzen hebben we te danken aan afspraken voor de afzet, die vooraf zijn gemaakt”, legt Van Meir uit. “Door de hoge opbrengsten waren er veel biologische uien.” Aankomend seizoen wil het bedrijf de biologische uienpool graag uitbreiden in telers en volume.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden