Inside: Uienmarkt

Er is veel aanbod op de uienmarkt

4 Mei 2018

Telers zijn momenteel actiever op de uienmarkt dan de verwerkers. De handel neemt een aftastende houding aan, terwijl telers gemakkelijk aanbod geven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De uienmarkt was de afgelopen week erg flauw. Dit houdt in dat het aanbod groter is dan de vraag. De verwerkers zijn op dit moment echter niet actief op zoek naar uien, terwijl zij van telers wel aanbod krijgen. Bij goede deals happen de verwerkers alsnog toe. Veel verwerkers met voorraden kiezen ervoor om deze voorraden eerst op te maken en leggen op termijn niets vast. Het is daarom voornamelijk daghandel wat er op dit moment plaatsvindt.

Vraag naar grove uien
De kwaliteit is dit seizoen erg bepalend geweest. Deze verschilt enorm en met name de laatste weken slijt een groot deel van de uien, waardoor de kwaliteitsspreiding alleen maar groter wordt. Voor de goede, grove uien zal er dit seizoen nog vraag blijven; mits de kwaliteit blijft voldoen.

Er worden nog wat uien naar Brazilië geëxporteerd, maar niet meer met het volume van de voorgaande 3 weken. Verder komt de vraag naar grove uien vooral uit Europa.

Noteringen doen  stap terug
De regionale beurzen Emmeloord en Middenmeer noteren een flauwe markt. In de noteringen nemen alle regionale beurzen een stapje terug. De 30% tot 60% grove uien en de 60% grove uien laten beiden een negatief verschil zien, ten opzichte van 1 week terug. Wanneer alle 3 de regionale beurzen naast elkaar worden gelegd, dan wordt er voor de 30% tot 60% grove uien een min van €4 tot €7,50 genoteerd en komt de noteringen voor de 60% grove uien uit op een min van €6 tot €10,50.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De noteringen doen een flinke stap terug.

De spreiding in de baalprijzen is door het verschil aan bestemmingen nog steeds groot. Bij de 45 tot 65 millimeter en de 50 tot 70 millimeter worden uien voor lage baalprijzen verkocht. Ook de grovere sorteringen staan licht onder druk. Alle baalprijzen vind je hier.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden