Inside Uien

Door slijtage worden veel uien afgekeurd

1 Juni 2018

De afgelopen week kenmerkte zich door het warme weer, met op sommige plekken in Nederland extreme buien. In een seizoen waarbij de kwaliteit erg bepalend is geweest, doet het warme weer de uien weinig goed.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er worden op het moment veel partijen afgekeurd. Door het warme weer slijten de uien namelijk erg hard. Fysiologisch gezien lijkt het wel alsof we ver in de maand juli zitten. De bestemmingen die naar gangbare Nederlandse uien vragen, stellen hoge eisen aan de kwaliteit. Met het einde van het seizoen in zicht, wordt het steeds lastiger om aan de gewenste kwaliteit te voldoen.

De sorteerders uit Oost-Europa zijn tevens strikter toezicht gaan houden op de kwaliteit. Zij hebben de afgelopen weken veel aanbod gekregen, en bevinden zich daarom nu in een luxepositie. Het betekent dat zij strengere eisen kunnen stellen aan de te ontvangen uien.

Europa vraagt minder
Er hangt nog steeds het nodige aanbod boven de markt; zowel gangbare partijen als uien die hun lot in de verwerkingsmarkt zullen vinden. Ten opzichte van vorige week is de vraag vanuit de export wat minder, toen kwamen er onverwachts namelijk een aantal exportbestemmingen bij. Zo kwam er meer vraag vanuit de Afrikaanse bestemmingen en ook het Caribisch gebied informeerde naar Nederlandse uien.

Deze week lijkt de extra vraag weer wat terug te vallen. Ook vanuit Europa zijn er deze week minder uien gevraagd. Italië en Spanje stappen langzamerhand over op eigen oogst. De uien in deze Zuid-Europese landen zijn echter nog enorm duur.

Beursprijzen
De prijzen van de 30% tot 60% grove uien stabiliseren in de noteringen van beurs Goes en Middenmeer. Beurs Emmeloord laat zelfs een plus zien van €0,50. De middelsortering gaat op dit moment dan ook wat makkelijker weg dan de grove uien.

De 60% grove uien doen met name aan de onderkant van de noteringen een stapje terug. Wanneer de regionale beurzen naast elkaar worden gelegd, dan wordt er voor de 30% tot 60% grove uien €4 tot €6 genoteerd, en voor de 60% grove uien €4 tot €7,50.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden