Inside Uien

Wat was de beste periode om rode uien te verkopen?

8 Juni 2018

Beurs Emmeloord heeft de afgelopen 2 weken geen noteringen op het bord kunnen zetten voor de rode uien. Tijd voor een terugblik, wat was het beste moment om rode uien te verkopen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stemming op de uienmarkt is flauw. Dit betekent dat het aanbod groter is dan de vraag. Het wordt steeds lastiger voor telers om de gevraagde kwaliteit te leveren, waardoor veel uien worden afgekeurd. Langzamerhand komt het einde van het seizoen voor de gangbare zaaiuien dan ook in zicht.

Oost-Europa
De uien die bestemd zijn voor de verwerkingsmarkt in Oost-Europa gaan wel in groten getale weg. De verwerkers uit Polen hebben aangegeven dat zij tot en met juli nog Nederlandse uien nodig hebben. De uien die voor deze markt geschikt zijn, worden met name in Flevoland en het noorden van Nederland opgeladen.

In het zuidwesten van Nederland zijn overigens ook nog genoeg uien die voor de verwerkingsmarkt geschikt zouden zijn, maar vanwege logistieke redenen hebben de Poolse verwerkers de voorkeur voor uien uit het noorden van het land.

Laatste notering Goes
Voor de laatste keer in teeltseizoen 2017 heeft de regionale beurs in Goes voor de gele zaaiuien een prijsrange genoteerd. Met een prijsrange van €4 tot €5 voor de 30% tot 60% grove uien en €5 tot €7 voor de 60% grove uien, sloten zij een bewogen jaar af.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De beurs in Goed sloot een bewogen jaar af.

Rode uien
Voor de rode uien is het steeds moeizamer om afzet te vinden. Langzamerhand zijn bijna alle verpakkers overgestapt op Egyptische uien, of zij zijn gestopt met het verwerken van Nederlandse rode uien. De afgelopen 2 weken lukte het beurs Emmeloord daarom niet om een prijsrange op het bord te krijgen. Volgende week zal er dan ook geen notering voor rode uien vanuit Emmeloord komen.

Het hoogtepunt voor de notering van de rode 60% grove uien vond plaats in week 14. De gemiddelde beursprijs lag in deze week op €16,75, de bovenkant lag op €18,50 en de onderkant lag op €15. Na deze weken werden de noteringsprijzen voor de grove rode uien stapsgewijs minder.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De noteringsprijzen voor de 60% grove rode uien werd stapsgewijs minder.

De notering voor de rode 30% tot 60% grove uien is een stuk vlakker geweest. Vanaf het begin van het seizoen tot en met week 4 werd er voor deze sortering €9 tot €12 genoteerd. Van week 5 tot en met week 12 is er €10 tot €13 genoteerd. Hierna hield de notering voor de rode 30% tot 60%-sortering op.De notering voor de 30% tot 60% rode grove uien was behoorlijk vlak.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden