Inside Uien

Industrie trekt vol aan de uienmarkt

15 Juni 2018

De industriemarkt in Oost-Europa is op dit moment de grootste afnemer van Nederlandse uien. Door slijtage in de maand mei zijn veel partijen veroordeeld tot deze markt. Hoe loopt de markt voor gangbare uien?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De situatie in de uienmarkt is vergelijkbaar met die van de voorgaande weken. De stemming is flauw, omdat nog steeds het nodige aanbod boven de markt ligt en de verwerkers een stapje terug doen.

Polen
De industriemarkt in Polen is momenteel de grootste afnemer van Nederlandse uien; er gaan op dit moment dan ook ruim 100 auto’s per week naar Polen. Het aanbod voor deze markt is groot. Hierdoor zijn de prijzen voor de verwerkingsmarkt wat gezakt.

De verwerkers in Polen hebben aangegeven tot augustus Nederlandse uien nodig te hebben. De meeste partijen zullen daarom wel een bestemming vinden. De prijzen voor de verwerkingsmarkt in Polen zijn echter geen prijzen waar een boer uien voor kan telen.

Caribische gebied
De export van de gangbare uien wordt minder, maar loopt nog wel door. De meeste vraag zit in Europa (Groot-Brittannië) en een deel van Afrika. Er zouden deze week zelfs nog uien naar het Caribische gebied zijn geëxporteerd.

Het verhaal over de buitengewone exportcijfers is bekend. De recente exportcijfers (week 21) komen uit op 1.071.187 ton. Dit is ruim 102 ton meer dan vorig jaar in dezelfde periode.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De uienexport loopt fors voor op de afgelopen jaren.

Slijtage
De Nederlandse verpakkers worden steeds strenger op de beoordeling van de kwaliteit. Ook daar zijn er de laatste weken de nodige partijen afgekeurd. Met de hard slijtende uien van dit moment is daarom voorzichtigheid geboden.

Zowel beurs Emmeloord als beurs Middenmeer geeft een flauwe stemming aan. De noteringen voor de 60% grove uien dalen bij beide beurzen met €0,25. Voor de 30% tot 60% grove notering blijven de prijzen stabiel in Middenmeer en zakt de notering met €0,75 in Emmeloord.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De prijzen voor de 30% tot 60% grove uien laten in Emmeloord een stevige daling zien.

Plantuien
Het plantuienseizoen komt dichterbij. De stand van de plantuien is wisselend; veel percelen staan er goed op, maar er zijn ook de nodige percelen die schade hebben ondervonden van het weer. In de vrije markt is er nog maar weinig handel te beleven.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden