Inside Uien

Teler berustend met resultaat Flevo Onions

27 Juni 2018 - Niels van der Boom

Na de bekendmaking van het resultaat van de bewaarpool voor gele uien van Flevo Onions waren de deelnemers berustend met het resultaat. Gezien de markt heeft Flevo Onions namelijk een positief resultaat geboekt. Helaas wordt lang bewaren wederom niet beloond.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het resultaat van de bewaarpool voor gele zaaiuien van Flevo Onions komt uit op €9,01 per 100 kilo (op week 13), inclusief vergoeding voor Global Gap en exclusief weegkosten. "De markt had het hele jaar de hand op de klink, maar de teruglopende kwaliteit gooide uiteindelijk de deur in het slot", zegt poolbeheerder Remko Wilms.

9,01

euro

per 100 kilo bedraagt het resultaat

Lang bewaren wederom niet beloond
Het resultaat van €9,01 ligt €3,46 boven vorig seizoen. "De deelnemers waren berustend na het horen van de uitkomst", zegt Wilms. "Gezien de markt zijn ze tevreden met de prijs echter, het is teleurstellend dat lang bewaren wederom niet heeft geloond."

De bewaarpool liep van week 48 tot en met week 20. De gemiddelde beursnotering komt over deze periode uit op €7,13 per 100 kilo. "We hebben bewust voor de prijsval de laatste pooluien verkocht", aldus Wilms. "Het tarrapercentage van 7,36% is prima te noemen. Volgens ons is dit deels te wijten aan een goede monitoring van alle partijen. We kunnen op tijd schakelen en voor iedere partij de juiste plek vinden."

Kwaliteit sloot de markt
"Vanaf week 12 liep de temperatuur op en verslechterde de kwaliteit", weet Wilms. "Dat deed de markt de das om, en toen kwamen de naweeën van het moeizame oogstseizoen aan de oppervlakte. De kwaliteit is altijd leidend. De markt ging vanaf week 18 op slot, mede door het ontbreken van kwaliteit dat geschikt is voor verre export. Vooraf wordt de pool opgedeeld in gelijke volumes per periode. Binnen die periode kunnen we echter vrijelijk op- en terugschakelen. Toen in maart hoop ontstond, waren we afwachtend. In april begon de kwaliteit te spelen en hebben we gas gegeven."

De pooluien zijn in het begin van de looptijd vooral naar Azië geëxporteerd. Een haperende kwaliteit van Nieuw-Zeelandse uien hielp de vraag. Vanaf maart à april werd steeds meer op Oost-Europa overgeschakeld. Wilms: "Voor de vraag vanuit Brazilië hadden we op dat moment in de pool geen uien die aan de kwaliteitseisen voldeden. Daar moet je realistisch in zijn en je vingers niet aan branden."

Wilms kijkt reëel naar het seizoensverloop en de positie van de teler. "Bewaarders snakken naar een jaar waarin bewaren wordt beloond. De vooruitzichten leken goed, maar uiteindelijk is het toch weer de kwaliteit die het hem doet. Frustratie maakt nu plaats voor gelatenheid. Brazilië had heel Nederland leeg kunnen kopen, want de vraag was aanwezig. Echter, onze uien konden de reis en lange doorlooptijd gewoonweg niet aan."

Groen rooien
"De keerzijde is dat je van een seizoen als dit weer wat leert. Uien die groen zijn gerooid, waren merkbaar beter (ten opzichte van een afgestorven gewas). Dat bepaalt de kwaliteit: groen rooien loont. Dit betekent; de aardappelen laten zitten en eerder starten in de uien. Je hebt meer kleur, een betere weerbaarheid en droogt er als het ware een beschermlaag op."

Als gevolg van het prijsverloop ziet Flevo Onions het aantal deelnemers stijgen. De vrij telende langbewaarders kiezen ervoor om een deel of hun volledige volume in de pool te stoppen. Je doet dan het hele seizoen mee, en hebt meer kans op een rendabele prijs, zo is het idee.

De vraag naar uien is er absoluut

Politieke spanningen
Waterman tracht zoveel mogelijk gebruik te maken van de Flevo Haven in Lelystad. Naarmate de haven vordert, kunnen ook de volumes worden opgevoerd (die per schip naar Rotterdam en Vlissingen gaan). Dat spaart kosten uit. Over het komend exportseizoen is Wilms resoluut: "De vraag naar uien is er absoluut. Pak de wereldbevolkingscijfers er maar bij. De vraag is of dit in de prijs terug te zien is. De wereldpolitiek staat onder hoogspanning, en dat heeft invloed op de handel. De uienmarkt heeft te maken met quota’s van Afrikaanse landen. Misschien is dat ook wel nodig om ons land in de teugels te houden."

Stand van het gewas
"De gewassen in Midden- en Noord-Nederland staan er goed op. In het noorden van Drenthe hebben de uien wel last gehad van regen. Echter, meer naar het zuiden van Drenthe is dat geen probleem. In Groningen en Friesland zie je terug dat het droog is, maar dit geeft vooralsnog geen problemen. De Zeeuwse uientelers hebben wederom met een uitdagende situatie te maken, wanneer er niet beregend kan worden", aldus Wilms.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden