Inside Uien

Het is code geel en rood in uienland

20 Juli 2018 - 13 reacties

Het weer krijgt steeds meer invloed op de stemming en prijs van de uien. De stemming onder de telers wordt met de dag vaster en de prijzen lijken een gelijke tred te houden met de temperaturen. Het grootste gevaar is om iets te verkopen wat niet geoogst wordt en om gekocht te hebben wat niet kan worden geleverd. Alertheid is geboden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De aanhoudende droogte begint steeds meer een gezicht te krijgen. De gewassen beginnen al vroeg in het seizoen te slijten, onder meer als gevolg van de intensieve beregening. Desondanks is het een uitdaging om de gewassen vitaal te houden. Nu de weerberichten voor de komende week (week 30) opnieuw droog zijn, met temperaturen van boven de 25 graden Celsius, houdt menigeen zijn hart vast; hoe komen de gewassen hierdoorheen?

MH-bespuiting is hele uitdaging
Het toepassen van een bespuiting met maleïne hydrazide (MH) is een hele uitdaging onder deze omstandigheden. Feitelijk gezien zijn de omstandigheden te negatief om een goede bespuiting uit te kunnen voeren. Het wordt daarbij steeds duidelijker dat dat we (gemiddeld genomen) te maken krijgen met veel fijne maatsorteringen, en dat het zoeken zal zijn naar de supers.

Het bovenstaande betekent voor exporteurs dat het een hele uitdaging wordt om klanten in het buitenland uit te leggen dat het leveren van grove maatsorteringen problematisch gaat worden.

Oogst pakt waarschijnlijk lager uit
De totale oogst zal (zo het zich nu laat aanzien) lager uitpakken, onder meer door het ontbreken van grove uien. Als gevolg daarvan komt de handel steeds meer tot leven. De sorteerbedrijven waren nog niet overtuigd van een actieve inkoophouding, maar komen steeds meer in actie. De laatste jaren kwamen de uien bijna als vanzelf bij de sorteerders terecht, maar daar lijkt dit seizoen geen sprake van.

"Het is lastig om uien in handen te krijgen", verzuchten inkopers. Daar de teler vast gestemd is. Inmiddels stijgen de uienprijzen; er wordt ruim €15 betaald voor zowel gele als rode af land zaaiuien. Voor later in het seizoen lijkt €20 al bijna niet meer op een serieus bod. Is de sky de limit? De tijd zal dat uitwijzen.

De baalprijzen
Ook de baalprijzen trekken aan, waarbij de onderkant gemiddelde op zo'n €25 tot €26 zit, en afhankelijk van de maat en bestemming soms zelfs door de €30 heen gaat. Aantrekkende prijzen (in een periode dat de oogst aan de gang is) zijn vaak voorbodes voor prijstechnisch veelbelovende seizoenen.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden