Inside Uien

Fijne uien door droogte, komt er vraag naar?

26 Juli 2018 - Anne Jan Doorn

Uien kunnen door droog en warm weer niet goed grof groeien. Met name in Zeeland is de situatie zorgelijk. Hoe is de situatie verder in het land, en is het al duidelijk hoe de handel gaat reageren op een aanbod van vooral fijne uien?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"Alleen de vroeg gezaaide uien gaan goede opbrengsten halen", zegt Jaap Jonker, verkoopleider bij De Groot en Slot. "De uien die na half april gezaaid zijn, hebben vaak te weinig loof. We zien dat de groei stilstaat." Het loof groeit niet meer en je krijgt puntsverbranding van bovenaf. Hij verwacht niet dat de groei gaat bijtrekken en dat zal resulteren in weinig grofte. "Doordat de nekken dit jaar relatief dun zijn, zullen de uien eerder gaan strijken dan in andere jaren."

Problemen zuidwesten
"In het zuidwesten van het land is de situatie opnieuw het slechtst", zegt Jonker. "Ze hebben daar te maken met een combinatie van weinig beregeningsmogelijkheden en verslemping door heftige regenval (eerder dit seizoen)." De oogst van plantuien zorgt ook voor problemen; de uien moeten eerst beregend worden voordat ze uit de grond gehaald kunnen worden.

Ook de populatie van trips neemt op sommige percelen extreme vormen aan. Trips groeit het beste onder droge en warme omstandigheden. De huidige schade wordt niet alleen aangericht door de droogte, maar komt door een combinatie met de hoge tripsdruk.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Ook goede uien
Er zijn overigens niet overal extreme problemen. In Noord-Groningen staan de uien (die over de vorst gezaaid zijn) er goed bij, en ook in de Noordoostpolder worden op sommige percelen nog opbrengsten van 60 tot 70 ton per hectare verwacht.

Een punt voor telers is of ze al bespuitingen met maleïne hydrazide (MH) moeten uitvoeren. Doorgaans wordt er gespoten bij een 'bol-nek-verhouding' van 3,5 op 1. Dat is nu lastiger, omdat de afrijping eerder is dan normaal. Toch adviseert Jonker om nu te spuiten: "Hoe langer je wacht, hoe onzekerder het wordt of de anti-spruitbehandeling nog opgenomen wordt." Het is echter wel essentieel dat het gewas na de behandeling nog 2 weken vitaal en groen blijft.

Ook met droogte in Engeland en Spanje
Jonker vertelt dat telers in Engeland dezelfde problemen hebben. "Daar hebben ze graag uien van 70 tot 90 millimeter grof, maar doordat ze daar zelf nu ook extreme droogte meemaken zien ze dat ze die wens moet verleggen." De Britse vereniging voor uientelers laat weten dat de opbrengsten in het land 25% lager uitvallen.

Daarnaast laat Jonker nog weten dat het ook in Spanje erg droog is. "Toch worden er wel redelijke opbrengsten verwacht, in ieder geval met grovere uien dan vorig jaar."

Hoe reageert de markt?
De hoop is dat de markt gaat inzien dat er kleinere uien komen. De akkerbouwers geven aan dat ze voor de mindere kilo’s en slechte opbrengsten van de afgelopen jaren gecompenseerd willen worden. Verpakkers zitten echter in een lastige situatie: er is aanbod van fijne uien, maar de vraag richt zich vooral op grove uien.

Doorgaans accepteert de versmarkt het wel dat in de consumentverpakkingen wat kleinere uien zitten, zo laat een verpakker weten. Het probleem zit hem bij de snijerijen, die kunnen in veel gevallen niet met uien beneden de 60 millimeter werken.

De verpakkers geven aan dat de prijs voor grove uien door het dak kan gaan, maar dat ze een opeenhoping van de kleine maat verwachten. Uit navraag bij GroentenFruit Huis en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat internationale handelsbetrekkingen nu weinig kunnen doen om de markt voor te bereiden op een aanbod van minder, en vooral kleine, uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden