Inside Uien

Uienmarkt bol van (prijs)verwachtingen

27 Juli 2018

De huidige weersomstandigheden hebben eraan bijgedragen dat de uienmarkt bol staat van de (prijs)verwachtingen. Wat is er tot nu toe gerealiseerd aan gedane zaken, en zit er een plafond aan de prijzen op de uienmarkt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het droge weer heeft vat gekregen op de prijsverwachtingen voor uien. De gedachte van de telers is: minder opbrengst zal bijna automatisch moeten leiden tot hoge, en mogelijk zeer hoge, prijzen. Bovendien zijn de teeltkosten (door het beregenen) behoorlijk gestegen, waardoor de prijzen wel zullen moeten stijgen. 

Vanuit het oogpunt van de verkopers is dat allemaal goed te volgen, maar er is ook een andere kant van de medaille. Dat is namelijk de zienswijze van de afnemers van Nederlandse uien. Kopen zij tegen elke prijs uien?

Areaalcijfers van het CBS
Het CBS maakte eind juni de areaalcijfers bekend van de plant- en zaaiuien. Het leek voor de groei van het plantuienareaal een domper op te leveren. Dit werd versterkt door de afloop van seizoen 2017/2018, waardoor veel uien voor weinig of met geld toe werden weggewerkt. Ook toen was er al sprake van een periode met weinig neerslag, een situatie die in de maand juli niet is veranderd.

Veel sorteerders zijn de laatste jaren verwend

Naast de droogte, heeft ook de temperatuur van zich laten horen. De droogte en warmte hebben de inkopers (gemiddeld genomen) laat in actie doen komen. Veel sorteerders waren de laatste jaren 'verwend' met het makkelijk in handen kunnen krijgen van uien, en daarmee de werkvoorraad.

Teeltjaar 2018 is anders
Dat is tot nu toe in ieder geval anders. De telers willen gecompenseerd worden voor een lagere opbrengst en de hogere teeltkosten. Echter, het vragen van geld is met de huidige kennis van zaken een moeilijke opgave. Want wat heb je te verkopen?

Daar waar de uien eind mei voor zo'n €11 werden verhandeld (droog uit de schuur levering, januari 2019), zijn de prijzen af land gestegen naar circa €20 per 100 kilo. Op beperkte schaal zijn er ook zaken gedaan voor €25 per 100 kilo (levering droog uit de schuur in de laatste week van oktober). Voor €25 af land haken kopers op dit moment af. Niet zozeer omdat men dat te duur vindt, maar wel omdat de uienmarkt zich eerst moet vormen.

In de plantuien zijn verschillende vormen van contractteelten afgesloten, waardoor de sorteerders iets van 'mondvoorraad' hebben. Mocht de vraag in augustus aantrekken, dat is historisch gezien het geval is, dan is de vraag waar het aanbod moet worden gezocht. Van een vast gestemde teler is het lastig inkopen.

Meer duidelijkheid over Senegal
Exporteurs hopen komende week meer duidelijkheid te krijgen over wanneer de Senegalese grens opengaat voor Nederlandse uien. Voor Ivoorkust wordt volgende week een extra boot geladen en meer afzet richting Mauritanië lijkt een kwestie van tijd. Het is lastig in te schatten in hoeverre de export gaat lijden onder de extreme omstandigheden in Nederland. Het prijsniveau zal afnemers op zoek doen gaan naar alternatieven. Of dat voldoende soelaas biedt, is afwachten.

De huidige afzet richt zich voor een groot deel op Europa. Mondjesmaat gaan er wat uien naar bestemmingen in Midden-Amerika en Afrika. Al met al wordt het een spannend seizoen. Er zullen minder uien te sorteren zijn, een terugval van circa 25% tot 30% zou zomaar werkelijkheid kunnen zijn en die hebben bovendien een fijne sortering.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden