Inside Uien

Verwerking houdt zich rustig op de uienmarkt

10 Augustus 2018

Ondanks de hoge verwachtingen worden er op dit moment weinig zaaiuien gekocht door de verwerking. Waar komt deze aftastende houding vandaan?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er zijn behoorlijk wat plantuien over (zowel in voorraad als op het land). De uien die tot nu toe zijn verkocht, tonen in de regel een gezonde verhouding tussen de verschillende maatsorteringen. De late voorjaarsplantuien, die nu nog op het land liggen, zullen over het algemeen een stuk fijner zijn.

Echter, voordat de verwerking nieuwe zaaiuien zal gaan kopen, zullen zij eerst de voorraden van plantuien zoveel mogelijk willen opruimen. Op de beurs in Goes werd deze week €18 tot €24 genoteerd voor de plantuien.

Export moet op gang komen
Uit de exportcijfers blijkt dat deze nog op gang moet komen. Er worden al wel uien naar Afrika geëxporteerd, vooral naar Ivoorkust, Mauritanië en Guinee. Ondanks dat de grens naar Senegal nog dicht is, en er geen concrete aanwijzingen zijn over het opengaan van de grens, is er op de bonnefooi een boot onderweg naar Dakar. Als de markt naar Senegal opengaat, zal dit een flinke stimulans zijn voor de Nederlandse uienexport.

Door de hoge marktprijzen willen de verwerkers en exporteurs niet te veel risico's lopen. Er worden daarom op dit moment weinig partijen uien gekocht, en de huidige ontwikkelingen in de export worden eerst afgetast.

Notering af land uit laten groeien
Beurs Emmeloord (af land) maakt in week 32 onderscheid tussen uien voor directe levering (binnen 3 weken leveren) en de uitgegroeide uien. De notering voor de 30% tot 60% grove af land uien ligt zowel bij directe levering als bij de uitgegroeide uien op een niveau van €17 tot €20. Ook in Goes is er deze week voor de zaaiuien genoteerd (directe leveren) en die notering komt uit op €19 tot €21.

De uien die een groftepercentage hebben van boven de 60%, brengen bij beurs Emmeloord €18 tot €21 op (directe levering). De notering voor de uitgegroeide uien ligt iets hoger, omdat deze uien nog kans hebben om grover te worden. Hiervoor wordt €21 tot €23 genoteerd.De noteringen vergeleken met eerdere oogstjaren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden